Werkbezoek van politici staat in teken van duurzame landbouw

De provincies hielden maandag een werkbezoek bij de Ekohoeve in Loenen aan de Vecht. Daarmee wilden ze Tweede Kamerleden en landbouwgedeputeerden laten zien welke initiatieven er al zijn om de transitie rondom duurzame landbouw mogelijk te maken.

Werkbezoek+van+politici+staat+in+teken+van+duurzame+landbouw
© Rianne den Balvert

Henk-Jan Soede heeft een biologische melkveehouderij en is eigenaar van de Ekohoeve. Ook is hij bestuurslid van BoerenNatuur en voorzitter van agrarisch collectief Rijn Vecht en Venen. Daarnaast is hij betrokken bij de ontwikkeling van de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw.

Soede heeft het melkveebedrijf al 25 jaar. Hij is overgestapt op biologisch omdat hij dacht dat dit het meest toekomstbestendig is. Hij constateert dat boeren graag toekomstgericht denken en vroeg aan de aanwezige Tweede Kamerleden en landbouwgedeputeerden om vertrouwen, ruimte, middelen en duidelijkheid om aan de slag te kunnen gaan.


Bestuursakkoord

Volgens de Friese landbouwgedeputeerde Femke Wiersma (BBB) is het van belang om goede afspraken te maken en een bestuursakkoord aan te gaan over hoe ze samen de ontwikkelingen van het landelijk gebied een vaste vorm kunnen geven. 'Samen met de provincies kunnen we daar wat aan doen.'

Provincies werken samen aan gebiedsprogramma's om de overgang naar het landelijk gebied makkelijker te maken. Ze hebben hiervoor middelen en regelgeving van het Rijk nodig.

De Gelderse landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB) zegt dat het goed is om met collega's te overleggen hoe ze de zaken gaan opnemen. Daarnaast vindt hij het van belang om dit te delen met Tweede Kamerleden. 'Het is belangrijk om druk bezig te zijn met plannen maken, maar hoe realistisch is het?'


Opkoopregelingen

Provincie Gelderland gaat door met de opkoopregelingen. Zoet vindt dat boeren daarvoor beloond moeten worden en dat blijvers een toekomst moeten hebben. 'Een stukje realismegehalte, daar ben ik naar op zoek.'

De provincies deden in december een aanbod aan formerende partijen om samen te werken om de gebiedsaanpak in het landelijk gebied succesvol te maken. In hun propositie staat beschreven wat dat aanbod precies is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer