10 procent van bietentelers voldoet niet aan leveringsplicht

Vanwege tegenvallende opbrengstresultaten heeft ongeveer 10 procent van de telers van suikerbieten hun toewijzing dit jaar niet vol kunnen leveren, meldt Cosun Beet Company.

10+procent+van+bietentelers+voldoet+niet+aan+leveringsplicht
© Dirk Hol

De betreffende telers hebben minder suikerbieten aangevoerd dan de 85 procent leveringsplicht die geldt per ledenleveringsbewijs (LLB). Bij het niet kunnen voldoen hieraan moeten bietentelers uiterlijk veertien dagen na het einde van de campagne een ontheffingsaanvraag indienen via het ledenportaal van de suikerfabrikant.

Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken van Cosun Beet Company, zegt dat ongeveer 10 procent van de telers onvoldoende suikerbieten heeft kunnen leveren. 'Dat betreft een behoorlijk aantal en ongeveer twee keer zoveel als vorig jaar. Om te bepalen wie wel of niet voldoende heeft geleverd, hebben we eenvoudig per bedrijf de geleverde tonnen afgezet tegen de LLB's en de grens van minimaal 85 procent.'


Tegenvallend suikergehalte

De reden dat naar verhouding meer bietentelers dit jaar in de knel komen met hun leveringsplicht is volgens Huijsmans vooral een gevolg van het groeiseizoen en de lastige oogstomstandigheden. 'Met name het suikergehalte viel uiteindelijk tegen. Verder was het een uitdaging om alle suikerbieten op een goede manier van het land te krijgen.'

Cosun Beet Company gaat van alle bietentelers die te weinig suikerbieten hebben geleverd afzonderlijk bepalen of ze in aanmerking komen voor ontheffing of dat ze een boete moeten betalen. Dit laatste komt vaak voor als telers te scherp hebben ingezaaid en daarmee geanticipeerd op hoge opbrengsten. 'Het oordeel hangt uiteindelijk af van de argumentatie van de telers zelf', stelt Huijsmans.

Voor de teeltregistratie Unitip moeten de telers hun gegevens voor 15 februari compleet hebben om begin april de afrekening van hun suikerbieten te kunnen ontvangen. Bij de mededelingen over het einde van de campagne meldt Cosun Beet Company ook nog dat uiteindelijk 308 hectare aan suikerbieten niet is geoogst. Verder is 300.000 ton suikerbieten verwerkt onder de bijzondere voorwaarden voor de vorstschaderegeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer