4,5 procent van totale landbouwareaal is biologisch, 15 procentdoel nog ver weg

Het areaal biologisch gecertificeerde landbouwgrond in Nederland besloeg in 2023 80.900 hectare. Dat betekent een groei van 6.600 hectare ten opzichte van een jaar eerder, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal is nu 4,5 procent van het totale Nederlandse landbouwoppervlak biologisch.

4%2C5+procent+van+totale+landbouwareaal+is+biologisch%2C+15+procentdoel+nog+ver+weg
© Marcel Berendsen

Daarmee is de doelstelling in het Actieplan Biologisch van het ministerie van LNV nog ver uit zicht; die beoogt 15 procent biologisch areaal in 2030. Om dat te bereiken, moet het areaal de komende jaren met gemiddeld 26.000 hectare per jaar toenemen.

De groei in 2023 werd voor het belangrijkste deel gerealiseerd door bestaande biologische bedrijven, waar 6.500 hectare bij kwam. Ook was er 5.400 hectare nieuw biologisch areaal bij bedrijven die zich voor het eerst biologisch lieten certificeren. Maar er verdween ook ruim 5.300 hectare door bedrijven die stopten, percelen verkochten of percelen een niet-landbouwbestemming gaven.

De hoeveelheid verdwenen biologische hectares was niet eerder zo hoog, blijkt uit de cijfers van het CBS. Zo verdween in 2022 'slechts' 3.900 hectare. In dat jaar kwam er alleen ook een stuk minder biologisch areaal bij, waardoor de nettotoename toen 3.100 hectare was.Wanneer de cijfers naar sector worden uitgesplitst, heeft de melkveehouderij het grootste biologische areaal. 47,5 procent daarvan bestaat uit landbouwgrond van biologische melkveehouders. Dit areaal groeide in een jaar met 7,1 procent. De akkerbouw is de op een na grootste sector, hier was in 2023 16,3 procent van het totaal biologisch gecertificeerd.

Nederland kende in 2023 ongeveer 1.900 biologisch gecertificeerde landbouwbedrijven. Dat is 5 procent meer ten opzichte van 2015, terwijl het areaal in die tijd met 72 procent toenam. Dat betekent dat biologische bedrijven steeds groter worden. Naast de 1.900 biobedrijven waren er ook zo'n 200 in omschakeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer