Harmonisatie in Europa kan vleesafzet impuls geven

In het Nederlandse paviljoen op de Grüne Woche in Berlijn legt Vion met enkele partners dit jaar het accent op ketensamenwerking en keurmerken. De vleesverwerker laat zien wat de Nederlandse aanpak is en probeert de discussie over meer harmonisatie in ketensamenwerking en keurmerken aan te zwengelen.

Harmonisatie+in+Europa+kan+vleesafzet+impuls+geven
© Twan Wiermans

Een van de partners is de Dierenbescherming. Die liet het rapport 'Naar toegevoegde waarde(n) door samenwerking in de keten' van Connecting Agri & Food vertalen in het Engels en Duits. De vertalingen worden gepresenteerd in Berlijn. De Dierenbescherming verspreidt het rapport ook binnen de Europese koepelorganisatie Eurogroup for Animals en stuurt het toe aan de landbouwattachés.

'Wat in het rapport van Gé Backus, Peter van Balkom en Janneke Straver-van der Schans staat om het verdienmodel te verbeteren, kan breed in heel Noordwest-Europa worden toegepast. De stappen die het rapport schetst in relatie tot dierenwelzijn, kunnen ook voor andere items zoals milieu worden ingezet', zegt Bert van den Berg van de Dierenbescherming.


Van elke drie varkens die in Nederland worden geslacht, blijft er simpel gezegd één in Nederland, gaat er één naar Duitsland en één wordt voor het belangrijkste deel afgezet in Noordwest-Europa. In die landen spelen dezelfde maatschappelijke discussies over een duurzame veehouderij, dierenwelzijn, voedselveiligheid en traceerbaarheid als in Nederland. Ook daar ontstaan keurmerken met bovenwettelijke eisen, maar die zijn internationaal niet op elkaar zijn afgestemd.

Elk keurmerk produceert voor de eigen binnenlandse markt of supermarkt. In de praktijk betekent dit dat de productie onder het keurmerk zorgvuldig op de binnenlandse markt moet worden afgestemd, omdat voor het te veel geproduceerde een lagere prijs wordt betaald. Het keurmerk speelt dan namelijk geen rol. Net als bij onderdelen die in het buitenland worden afgezet.

Wanneer keurmerken meer op elkaar zijn afgestemd, vergemakkelijkt dat de handel over landsgrenzen heen. Het kan een impuls geven aan de afzet van bijvoorbeeld varkensvlees in Europa.


Cameratoezicht met AI

Vion grijpt de beurs in Berlijn aan om te laten zien hoe Nederlandse keurmerken zich doorontwikkelen. Een voorbeeld daarvan is cameratoezicht met kunstmatige intelligentie (AI) en DNA-tracering. Vion ontwikkelde dat samen met de Dierenbescherming, stichting Beter Leven Keurmerk, Deloitte en MSD Animal Health. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie.

Videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion met betrekking tot de omgang met dieren, worden automatisch geselecteerd. Deze videofragmenten worden via een dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen. Dat stelt dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion in staat om snel maatregelen te nemen als dat nodig is. Vion heeft dit slimme camerasysteem vanaf 2021 in zijn slachterijen in Nederland, België en Duitsland geïnstalleerd.


Vraag in de markt

'Wat wij tijdens de Grüne Woche willen uitdragen, is dat je samen met stakeholders door moet met de ontwikkeling van een concept', zegt Bert Urlings van Vion. Niet omdat slachterijen dat willen, maar omdat consumenten daarom vragen. 'Het begint met vraag in de markt. In Berlijn, op de belangrijkste internationale beurs voor voeding, laten wij zien hoe we dat doorontwikkelen van een concept in Nederland doen', licht Urlings toe.

Cameratoezicht met AI is nog niet opgenomen in de standaarden van stichting Beter Leven Keurmerk, maar daar wordt wel op geanticipeerd. Urlings is ervan overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dat een bindend onderdeel wordt voor de Nederlandse slachterijen.


Grüne Woche

De Grüne Woche wordt dit jaar gehouden van 19 tot en met 28 januari in Berlijn. De beurs wordt gezien als de belangrijkste internationale beurs voor voeding. Het is niet het primaire doel van de gezamenlijke presentatie, maar Urlings hoopt dat deze ook bijdraagt aan een aantrekkende vraag in Duitsland naar vlees met meer dierenwelzijn.

Ruim 20 procent van alle dieren die bij Vion worden verwerkt, is grootgebracht volgens gecertificeerde hogere dierenwelzijnseisen, zoals EU-biologisch, Beter Leven-keurmerk, Für Mehr Tierschutz of Initiative Tierwohl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer