Wat is een duurzame keuze? Meerderheid Nederlanders weet het niet

Meer dan de helft van de Nederlanders weet niet goed wat een duurzamere keuze precies is. Ook vindt 79 procent het lastig om te beoordelen welke labels of duurzaamheidskeurmerken zijn te vertrouwen, blijkt uit onderzoek van I&O Research waar 910 consumenten aan deelnamen.

Wat+is+een+duurzame+keuze%3F+Meerderheid+Nederlanders+weet+het+niet
© Marcel Berendsen

Keurmerken die milieu-, ethische of biologische standaarden garanderen helpen de meerderheid (59 procent) bij het maken van een duurzame keuze. 60 procent van de consumenten heeft het gevoel dat hij impact heeft op duurzaamheid door het maken van een duurzame keuze in de supermarkt. Het Beter Leven-keurmerk is het bekendst onder Nederlanders (96 procent), de helft (54 procent) is bekend met het Europees biologisch keurmerk.

De interesse van de Nederlandse consument voor biologische voeding groeit, hoewel de interpretatie van wat duurzame biologische voeding is sterk verschilt. 58 procent van de Nederlanders wil meer duurzame voedingsmiddelen kopen dan nu gebeurt. Driekwart (77 procent) zou vaker biologisch kopen als het goedkoper was of als er een biologische variant beschikbaar was (35 procent).


Website voor consumenten

Ondanks het gebrek aan kennis vindt een meerderheid dat keurmerken helpen bij het maken van keuzes voor duurzame voedingsmiddelen. Om de kennis van consumenten te vergroten, heeft brancheorganisatie Bionext vandaag de website biologisch-keurmerk.nl gelanceerd. Deze moet consumenten een beter beeld geven van wat biologisch inhoudt en waar het biologische keurmerk voor staat.

Daarnaast is er een toolkit voor ondernemers beschikbaar die kan helpen de waarden van biologisch over te brengen op de consument. De website is tot stand gekomen met subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer