Biosector boos om korting op GLB-subsidies: 'Onbegrijpelijk'

De biologische sector vindt het onbegrijpelijk dat landbouwminister Piet Adema ervoor kiest om boeren te korter op de basispremie en de eco-regelingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Biosector+boos+om+korting+op+GLB%2Dsubsidies%3A+%27Onbegrijpelijk%27
© Twan Wiermans

‘Boeren moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. De landbouw staat voor diverse flinke uitdagingen. Met deze korting worden juist die boeren die het hardst op weg zijn om bij te dragen aan de uitdagingen in absolute zin het meest gekort. Daarnaast is dit zo ongeveer de enige manier waarop de overheid biologische boeren direct steunt. Het ministerie van LNV ondermijnt daarmee haar eigen streefdoel van 15 procent biologisch areaal in 2030’, zegt Pipie Smits van Oyen, voorzitter van belangenbehartiger Biohuis.

Laurens Nuijten, manager belangenbehartiging Bionext: ‘Juist op een moment dat de afzet van biologische producten moeizaam gaat, en de prijzen op het boerenerf flink tegenvallen, heeft de biologische sector een overheid nodig die naast haar komt staan. Landen om ons heen hebben de afgelopen jaren wél expliciete steun gegeven aan biologische boeren’.


Volgens het Biohuis maakt belofte schuld. Daarom pleit zij voor een aanvulling van de tekorten vanuit de onderbesteding van de Rijksbegroting en een versnelde inzet op de budgetten die gereserveerd zijn voor de marktontwikkeling van biologisch.

Eerder al reageerden ook LTO en NAJK met afgrijzen op de nieuwe premies. Volgens LTO Nederland is het onacceptabel dat het ministerie van LNV achteraf de toegezegde tarieven voor de basisinkomenssteun en ecoregelingen naar beneden bijstelt. NAJK, zegt dat het voelt als een steek in de rug. 'Dit is onacceptabel en voedt het wantrouwen in de overheid.'

Minister Adema betreurt dat de voorlopige GLB-subsidies lager uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Voor de basissteun garandeert hij een tarief van ten minste 207 euro per hectare. En bij de eerste 40 hectare komt daar 54 euro bij. Hij wijst erop dat het gaat om voorlopige bedragen die nu bekend zijn gemaakt. Er volgt ook nog een nabetaling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer