Stichting Jan Cees Vogelaar delft juridisch onderspit tegen MOB

De stichting NewMOB, een initiatief waar Jan Cees Vogelaar nauw bij betrokken is, mag die naam niet meer gebruiken als handels- en merknaam. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die werd aangespannen door Mobilisation for the Environment (MOB).

Stichting+Jan+Cees+Vogelaar+delft+juridisch+onderspit+tegen+MOB
© Pixabay

Volgens MOB-voorman Johan Vollenbroek leidde de naam NewMOB tot naamsverwarring met MOB. Al in 2022, het jaar dat NewMOB werd opgericht, maakte milieuactiegroep bezwaar tegen het gebruik van die naam. Op 27 december 2023 besloot de rechtbank van Midden-Nederland dat NewMOB binnen tien dagen moet stoppen met het gebruik van de domeinnaam newmob.nl, het aangevraagde merk niet gebruikt mag worden en ieder gebruik van de handelsnaam NewMOB gestaakt moet worden.

Houdt NewMOB zich niet aan deze afspraken, dan moet een dwangsom worden betaald. Ook moet NewMOB de proceskosten van MOB betalen, een bedrag van 12.322,23 euro.


Flora en fauna

Stichting NewMOB zet zich volgens de eigen website in voor behoud van het Nederlands Natuur- en Cultuurlandschap en voor een goed beheer en behoud van de Nederlandse karakteristieke flora en fauna. De stichting is opgericht door Leonie Bosch Chapel en Sandra Marseille, met Jan Cees Vogelaar als directeur. De stichting lijkt op het eerste oog weinig actief, het laatste bericht op de website dateert van september 2022.

Jan Cees Vogelaar is een bekende naam in de agrarische wereld. De voormalige melkveehouder was onder meer bestuurder bij NAJK, de LTO-vakgroep Melkveehouderij en FrieslandCampina. In 2020 deed hij een poging LTO-voorzitter te worden en was in 2019 oprichter van het Landbouwcollectief. Politiek gezien was Vogelaar actief voor CDA, Forum voor Democratie en JA21.


Uitspraak rechtszaak MOB vs NewMOB
Uitspraak rechtszaak MOB vs NewMOB © Rechtbank Midden-Nederland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer