Jaco Geurts nieuwe bestuursvoorzitter van COKZ

Zuivel- en eiertoezichthouder Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) heeft met ingang van 1 januari 2024 een nieuwe voorzitter. Jaco Geurts (53) volgt Dirk Duijzer op, die de functie de afgelopen zestien jaar bekleedde.

Jaco+Geurts+nieuwe+bestuursvoorzitter+van+COKZ
© dirk hol

Het voorzitterschap van het COKZ betreft een nevenfunctie voor Geurts, die zo’n elf jaar lid is geweest van de Tweede Kamer (CDA). In de Kamer was hij onder meer woordvoerder voor landbouw en voorzitter van diverse Kamercommissies. Daarvoor was Geurts actief in de agrarische belangenbehartiging en heeft hij een achtergrond als agrarisch ondernemer in de varkenshouderij. Sinds juni 2023 is hij waarnemend burgemeester van de Gelderse gemeente Maasdriel.

Aan de benoeming ging een zorgvuldige procedure vooraf, waarin aanvankelijk acht kandidaten werden geselecteerd. Geurts kwam als meest geschikt uit de bus. Zijn ruime ervaring met politieke, bestuurlijke en strategische vraagstukken gaven de doorslag. De ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben als respectievelijk opdrachtgever en eigenaar hun goedkeuring gegeven aan de benoeming.

Het COKZ is een privaatrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan van het ministerie van LNV die controleert op naleving van nationale of Europese wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en etikettering van zuivel, eieren en eiproducten. De bestuursleden mogen geen enkel belang hebben in de melkveehouderij en/of pluimveehouderij, in de handel van melk, pluimvee of eieren, in de bereiding van of de handel in melk- en zuivelproducten dan wel pluimvee of eieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer