Magere zuivel lijkt gunstig voor dikkedarmkankerpatiënten

Een dieet met magere en halfvolle zuivelproducten vergroot mogelijk de overlevingskans van mensen met dikkedarmkanker. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Deze kennis helpt artsen en diëtisten in de toekomst voedingsrichtlijnen op maat te maken voor deze specifieke groep patiënten.

Magere+zuivel+lijkt+gunstig+voor+dikkedarmkankerpati%C3%ABnten
© Pixabay/Miryam's fotos

De consumptie van zuivelproducten met weinig vet hangt samen met een grotere overlevingskans van patiënten, terwijl de consumptie van volle zuivelproducten juist samenhangt met een kleinere kans. Dat blijkt uit een onderzoek met bijna tweeduizend patiënten. De onderzoekers publiceerden deze resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Nutrition.

Hoe magere zuivelproducten het ziekteverloop van dikkedarmkanker verbeteren, weten de onderzoekers nog niet. Wel opperen ze dat calcium in zuivel en bacteriën in gefermenteerde zuivelproducten een rol zouden kunnen spelen. Toch bieden de resultaten informatie om toe te werken naar gerichte voedingsadviezen voor mensen met dikkedarmkanker.

'Mensen met dikkedarmkanker krijgen nu nog het advies de algemene kankerpreventierichtlijnen te volgen, omdat er voor hen nog geen specifieke voedingsrichtlijnen bestaan', zegt Anne-Sophie van Lanen van Wageningen University & Research. Dit onderzoek kan daar verandering in brengen.


Weinig andere studies

Maar voordat het zover is, moeten de onderzoeksresultaten nog worden bevestigd door andere onderzoeken. Tijdens de studie zochten Van Lanen en haar collega's naar patronen tussen zuivelinname en het ziekteverloop. 'Dit type onderzoek is waardevol omdat er nog weinig andere studies zijn uitgevoerd. Maar dit betekent ook dat mensen zelf moeten inschatten en aan ons doorgeven wat ze eten. Dat kan best lastig zijn', zegt Van Lanen.

In de toekomst willen de Wageningse onderzoekers graag toewerken naar op maat gemaakte adviezen voor mensen met dikkedarmkanker. Ook willen ze onderzoeken of voedingsadvies over zuivel bij iedereen even belangrijk is of dat bepaalde groepen mensen er meer baat bij hebben dan anderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer