'Een goede buur deel 2'

Een column mag prikkelen en je mag ook op de inhoud reageren, maar de reacties van sommige mensen op mijn vorige column gingen soms wel erg ver.

%27Een+goede+buur+deel+2%27
© Dirk Hol

Na nog een paar keer lezen en vragen aan anderen of de column echt zo scherp was, snapte ik echt niet waarom die reacties zo fel waren. Mijn enige vraag was om niet gelijk naar de rechter te stappen, maar eerst met elkaar in gesprek te gaan.


In een recent artikel in NRC stond een lezenswaardig artikel dat ook hierover ging. De sfeer in ons land is op dit moment niet goed. Na twee pogingen om bijvoorbeeld met Urgenda in gesprek te komen, ben ik er dan ook maar mee gestopt. Treurig concluderend dat deze club zichzelf in stand houdt door te polariseren. Via crowdfunding worden mensen opgeroepen om naar de rechter te stappen met als doel ondernemers en hun gezinnen kapot te procederen.

Dat de sfeer in bepaalde regio's tussen buren en boeren niet meer goed is, zal directeur Marjan Minnesma van Urgenda worst zijn. Althans, daar lijkt het sterk op. Om toch positief te blijven in deze column, zie ik gelukkig ook mooie voorbeelden waar het wel lukt om met instanties en omwonenden in gesprek te gaan en met elkaar afspraken te maken in de vorm van een convenant of buurtapp.

Stap 1 om een juridische strijd te voorkomen, is met elkaar in gesprek gaan

Jaap Bond, voorzitter Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur

Dat is volgens mij stap 1 om een juridische strijd te voorkomen. Met elkaar in gesprek gaan. Stap 2 is dat de afspraken worden nagekomen en dat de sector laat zien dat ze werkt aan een andere manier van middelengebruik en ook andere middelen gebruikt. Daarna meten en monitoren kan daarbij goed helpen.

De bollensector investeert 10,7 miljoen euro in fundamenteel onderzoek naar geïntegreerde teelt. Dat staat nog los van de bedragen die ondernemers vaak nog lokaal investeren in eigen projecten en vormen van onderzoek. Hiermee laat de sector zien dat ze serieus bezig is met onderzoek en innovatie. Hierin werken we overigens goed samen met de hele keten.

Op het moment dat ik deze column schrijf, naderen de kerstdagen en komt er een nieuw jaar aan. Dit is altijd een moment van reflectie en hoop. Iedereen fijne kerstdagen en voor 2024 wens ik iedereen geluk, een goede gezondheid, maar vooral dat we meer naar elkaar luisteren en het gesprek met elkaar aangaan en met elkaar praten in plaats van over elkaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer