'Een goede buur is beter dan een verre vriend'

Een goede buur is beter dan een verre vriend, luidt een oud spreekwoord. Gelukkig is dit spreekwoord nog vaak waar. Op het platteland zie je toch steeds vaker dat 'nieuwe' buren dit spreekwoord niet kennen.

%27Een+goede+buur+is+beter+dan+een+verre+vriend%27
© Dirk Hol

Hoewel er nog geen onderzoek naar gedaan is, zie ik steeds meer rechtszaken op de rol van overwerkte rechtbanken komen die aangespannen zijn door 'nieuwe' buren die vanuit de stad op het platteland zijn gaan wonen. Plotseling komen ze erachter dat koeien loeien en poepen, mest wordt uitgereden, dat er vrachtwagens langskomen of dat er gewasbeschermingsmiddelen worden gespoten op gewassen.

In een recente zaak spande zo'n nieuwe buurvrouw een kort geding aan tegen haar buurman, een teler die alles deed volgens de strenge regels. Sterker nog, deze teler deed meer dan dat. Toch bepaalde de rechter in dit kort geding dat hij de middelen niet meer mocht gebruiken. Zelfs een biologische strook van 1,5 hectare mocht niet meer worden bewerkt, omdat ook groene middelen verboden werden. Een rechter die het hele systeem, zoals wij dat kennen in Nederland, op zijn kop zette.

De strenge keuring van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) werd opzijgeschoven en dit bedrijf hing een schade van 1,3 miljoen euro boven het hoofd. Gelukkig werd in het hoger beroep door het Gerechtshof de uitspraak van dit kort geding vernietigd en mocht de teler weer middelen inzetten voor zijn teelt.

Het wonen in de stad blijkt schadelijker voor de gezondheid dan het wonen naast een landbouwbedrijf

Jaap Bond, voorzitter Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur

Wel moest het ons op scherp zetten voor de toekomst dat er meer stedelingen naar het platteland zijn verhuisd en dat de onwetendheid en de angst kunnen aanzetten tot dit soort acties. Uit een 7 miljoen euro kostend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het vaak andersom is en dat de zorgen onterecht zijn.

Het wonen in de stad blijkt schadelijker voor de gezondheid dan het wonen naast een landbouwbedrijf. Misschien is het een goed idee om dit rapport te overhandigen aan je nieuwe buren als ze uit de stad komen, samen met een taart waarop staat: Een goede buur is beter dan een verre vriend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer