'Water weghouden bij de politiek'

Zonder water geen leven. Dat wist u al. Maar water is soms ook bedreigend. Wij als Nederlanders weten daar alles van, maar ook wereldwijd zien we bijna dagelijks de gevolgen van grote rampen ten gevolge van wateroverlast.

%27Water+weghouden+bij+de+politiek%27
© Dirk Hol

We zien ook dat de laatste jaren de watervoorziening aan het veranderen is. Grote periodes van droogte en periodes met enorme hoeveelheden regen in korte tijd. Daarnaast zie je in bepaalde regio’s het probleem van verzilting.

In de geschiedenis van ons land zijn we vanaf het begin bezig met de strijd tegen en met het water. De kennis die Nederland op dit gebied heeft opgebouwd, is wereldberoemd en er zijn veel bedrijven die hun geld verdienen met die kennis van water.

Bij ons zijn dat al eeuwen de waterschappen, ook de oudste bestuurslaag die wij kennen. In de afgelopen decennia is er veel veranderd bij de waterschappen, maar de grootste verandering in mijn ogen was het besluit om de waterschappen te politiseren. Tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen kunnen we tegenwoordig ook stemmen voor de leden van het hoogheemraadschap, wat overigens ook geen gelukkige keuze blijkt te zijn.

Technische en inhoudelijke kennis moeten het uitgangspunt zijn, niet de discussies over geborgde zetels en macht

Jaap Bond, algemeen voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB)

In mijn ogen een historische fout die zo snel mogelijk moet worden teruggedraaid. Water is een nutsfunctie en die moet je weghouden bij de politiek. Waarom iets veranderen wat goed is? In de politieke discussie gaat het al snel om 'peil volgt functie' of andersom, terwijl het hier gaat over iets veel groters en belangrijker dan dat.

Waterveiligheid en waterkwaliteit en gebruikmaken van vooral technische en inhoudelijke kennis van experts moeten het uitgangspunt zijn en niet politieke discussie over geborgde zetels en macht. Daarom mijn cri de coeur: 'Depolitiseer de waterschappen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer