Hogere biodiversiteit pakt positief uit voor plantweerbaarheid

'Onderzoek toont aan dat de plantweerbaarheid significant beter is bij een hogere microbiële biomassa en biodiversiteit.' Dat stelde productmanager Frank Hoeberichts van Eurofins Agro dinsdag in het webinar 'Een weerbaar substraat voor een weerbaar gewas'.

Hogere+biodiversiteit+pakt+positief+uit+voor+plantweerbaarheid
© Marcel Bekken

Volgens Hoeberichts komt dit bijvoorbeeld doordat er bij een hogere biodiversiteit en microbiële biomassa een grotere kans op aanwezigheid van micro-organismen is die specifieke functies kunnen vervullen. Volgens de productmanager valt daarbij te denken aan stikstoffixatie of het afbreken van organisch materiaal. 'Maar ook neemt de kans op aanwezigheid van ziektewerendheid toe en is er meer concurrentie voor eventuele pathogenen.'

Hoeberichts maakt daarbij wel dat kanttekening dat er grote verschillen zijn in het soort substraat dat wordt gebruikt. 'Uit data van onze Bodemlevenmonitor over 2021 en 2022 blijkt bijvoorbeeld dat de totale microbiële biomassa in steenwol vrij laag is in vergelijking tot kokos of potgrond.' In een proef die is uitgevoerd bij glastuinbouwbedrijf Van der Knaap in het Zuid-Hollandse Kwintsheul is dat ook terug te zien. 'Wel zien we dat de bacteriële biomassa bij een steenwolsubstraat gedurende het seizoen toeneemt.'

In diezelfde proef bij Van der Knaap is ook gekeken naar de totale microbiële biomassa bij het gebruik van een substraat van potgrond of kokos. Uit de resultaten blijkt dat de microbiële biomassa in kasgrond gedurende het seizoen afneemt en dat kokossubstraat de hoogste microbiële biomassa heeft. Hoeberichts zegt dat de microbiële biomassa in kokos gedurende het seizoen de mogelijkheid heeft om verder toe te nemen in tegenstelling tot de andere substraatsoorten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer