Najaarskuilen goed, late kuilen vochtig

De kwaliteit van de najaarskuilen van 2022 is goed. De gemiddelde voederwaarde ligt rond het langjarig gemiddelde, meldt Eurofins Agro. Kuilen die in oktober en november zijn gewonnen, zijn erg vochtig.

Najaarskuilen+goed%2C+late+kuilen+vochtig
© Anjo de Haan

Volgens Eurofins Agro uit het Gelderse Wageningen waren de omstandigheden in oktober en november prima voor het maken van een goede najaarskuil. Zo lag de hoeveelheid VEM per kilo droge stof in oktober op 904 en in november op 903, terwijl het langjarig gemiddelde voor najaarskuilen op 884 ligt. Ook augustus en september lagen hier met respectievelijk 891 en 892 boven.

Ook qua ruw eiwit waren de kuilen van oktober en november beter dan het langjarig gemiddelde van 176 gram per kilo droge stof. In oktober was het 184 en november 195 gram. In augustus bedroeg het ruw eiwit 155 gram. Dat komt volgens Antoon Jacobs van Eurofins Agro deels door de droogte, maar ook omdat in de zomermaanden de kuilen altijd een lager ruweiwitgehalte hebben.

Hoog suikergehalte

De kuilen van augustus hebben wel een hoog suikergehalte van 93 gram per kilo droge stof, tegen 64 gram gemiddeld. Dat komt doordat deze augustuskuil met 49,3 procent droge stof erg droog is. 'Hierdoor is minder suiker nodig om de kuil te conserveren', weet Jacobs. Bij de nattere kuilen van oktober (33,7 procent droge stof) en november (25,4 procent) was beduidend meer suiker nodig, die worden omgezet naar zuren.

In oktober was het suikergehalte 51 gram en in november 33 gram, blijkt uit de informatie van Eurofins Agro. Mede door de nattere kuilen in de laatste twee maanden, waarin nog veel gras is gewonnen, komt het gemiddelde drogestofpercentage in het najaar van 2022 met 39,6 procent onder het langjarig gemiddelde van 42,2 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer