Cumela en vakbonden akkoord over loonsverhoging in cao

Cumela heeft een onderhandelingsresultaat bereikt met de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en Vakvereniging HZC. De lonen in de cao Groen, Grond en Infrastructuur worden per 1 januari 2024 met 75 euro per maand en met 6 procent verhoogd.

Cumela+en+vakbonden+akkoord+over+loonsverhoging+in+cao
© Koos v.d. Spek

De aanpassingen gelden zowel voor de maandlonen als voor de vierwekelijkse lonen. 'We beseffen ons dat er nooit eerder een dergelijke verhoging heeft plaatsgevonden. Deze verhoging was voor de vakbonden de bodem en voor ons het plafond', zegt Jacqueline Tuinenga, onderhandelaar namens Cumela en beleidsmedewerker sociale zaken. De minimale looneis van de vakbonden was ongeveer 14 procent.

Cumela heeft naar eigen zeggen bewust gekozen om bij de loonaanpassing te starten met een vast bedrag per maand. 'Daarmee gaan de lonen in de lagere schalen er procentueel het meeste op vooruit. Hiermee maken we de sector ook aantrekkelijk voor werknemers die starten in de sector.'

Ketenregeling

Naast de loonsverhogingen, wordt de ketenregeling aangepast aan de wet, komt er een onkostenvergoeding voor stagiaires en een jaarurenmodel voor oproepkrachten. 'We zijn blij dat we er, in tegenstelling tot aanpalende branches, met elkaar uitgekomen zijn zonder een eindbod te hoeven doen', reageert Alie Dijkstra, woordvoerder namens Cumela tijdens de cao-onderhandelingen en beleidsmedewerker arbeidsmarkt. 'Het waren constructieve, maar pittige onderhandelingen.'

De lonen in de lagere schalen gaan er procentueel het meeste op vooruit

Jacqueline Tuinenga, onderhandelaar namens Cumela

Cumela heeft inmiddels goedkeuring gekregen op het onderhandelingsresultaat van de Commissie sociale zaken. Ook de andere partijen gaan het onderhandelingsresultaat voorleggen aan hun achterban. Na de kerstdagen wordt bekend of iedereen definitief heeft ingestemd.

Zodra alle partijen het onderhandelingsakkoord hebben goedgekeurd, komt er een nieuwe cao-tekst die voor de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voorgelegd wordt aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer