Nog geen groen licht voor extra geld ecoregelingen

Demissionair minister Piet Adema heeft in Brussel nog geen duidelijkheid gekregen over meer financiële ruimte voor uitbetaling van de ecoregelingen. Als Nederland dat uit de eigen schatkist wil betalen, dan moet het Brusselse Bureau Mededinging daar toestemming voor geven.

Nog+geen+groen+licht+voor+extra+geld+ecoregelingen
© Europese Unie 2023

De ecoregelingen stonden op de agenda van de raad van Europese landbouwministers die maandag 11 december plaatsvond. Daar vond Adema bij de Eurocommissarissen Janusz Wojciechowski (Landbouw), Stella Kyriakides (Voedsel & Gezondheid) en Virginius Sinkevicius (Milieu) ‘een constructieve houding’ voor het Nederlandse verzoek. Maar zij boden nog geen zekerheid, omdat zij niet over staatssteunregels gaan.

Adema erkent dat de Europese mededingingsregels tegen staatssteun weliswaar vorig jaar zijn verruimd voor het verwezenlijken van de doelen uit de Green Deal, maar dat individuele landen dat eerst bij Brussel moeten melden. Bovendien zorgt de demissionaire status van het kabinet ervoor dat hij zonder toestemming van de Tweede Kamer niet zomaar extra geld kan vrijmaken om het budget voor de ecoregelingen te verhogen.


Tijdens ministerraad van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verklaarde Adema dat er onder Nederlandse boeren dermate veel animo voor de ecoregelingen is dat Brussel dat eigenlijk moet toejuichen en stimuleren.

’We doen precies wat de bedoeling was van de verschuiving van die hectaresubsidies naar gerichte ecoregelingen. Er was onder mijn collega’s veel belangstelling voor de manier waarop wij dat hebben aangepakt. Ook daar lijken we behoorlijk voorop te lopen’, aldus de bewindsman na afloop van de landbouwraad.


Soepeler omgaan

Ook uit enkele andere landen in de Europese Unie komen berichten over tegenvallende uitbetalingen van de ecoregelingen. Veel Europese landbouwministers vinden dat de Europese Commissie best wat soepeler kan omgaan met nationale uitzonderingen.

Ook Wojciechowski kan zich daarin vinden, maar hij is ook gebonden aan de juridische en financiële spelregels binnen de Europese instituten. Vergroting van de Europese budgetten voor de ecoregelingen voor de komende jaren is een mogelijkheid, maar dat moet dan wel onderdeel zijn van de procedure van de reguliere Europese begroting van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Voor de uitbetalingen van de ecoregelingen over 2023 gaat dat niet meer lukken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer