FrieslandCampina schrapt 1.800 arbeidsplaatsen

Zuivelcoöperatie Koninklijke FrieslandCampina gaat de komende twee jaar 1.800 arbeidsplaatsen schrappen. Bovendien wordt over 2023 geen nabetaling gedaan aan leden-melkveehouders. Het bedrijf zit in zwaar weer en voelt zich genoodzaakt flink te snijden in de kosten.

FrieslandCampina+schrapt+1%2E800+arbeidsplaatsen
© Twan Wiermans

Tegelijkertijd is het bedrijf niet van plan om productielocaties te sluiten. CEO Jan Derck van Karnebeek noemt vandaag 'een zware dag voor FrieslandCampina'. 'We hebben de afgelopen periode de kostenstructuur van onze organisatie tegen het licht gehouden en kondigen nu moeilijke, maar noodzakelijke stappen aan om onze kosten structureel te verlagen. We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen.'

De reorganisatie bij Nederlands grootste zuivelonderneming moet eraan bijdragen dat FrieslandCampina weer goed kan concurreren en 'winnen' in de markt. Volgens Van Karnebeek is dat in het belang van de medewerkers en de leden-melkveehouders.


Alle onderdelen van het bedrijf

Van de in totaal 1.800 arbeidsplaatsen die verdwijnen, verdwijnen er 1.200 in 2024. Voor de reorganisatie wordt naar alle onderdelen van het bedrijf gekeken. In alle onderdelen zullen dan ook banen verdwijnen. In totaal moet de reorganisatie vanaf 2026 400 à 500 miljoen euro opleveren aan besparingen. 180 tot 200 miljoen euro wordt gerealiseerd door middel van het terugbrengen van het aantal arbeidsplaatsen.

De kostenbesparing is onderdeel van het plan 'Expedition 2030'. Met deze strategie wil de directie ervoor zorgen dat 'FrieslandCampina's positie als toonaangevende, innovatie en duurzame speler in de zuivelindustrie' wordt versterkt. Een deel van de besparingen is ook nodig om de inflatie te compenseren. Om de reorganisatie te kunnen doorvoeren, is in 2023 eenmalig een kostenpost ingeboekt van 170 miljoen euro.


Ruim 8 procent van de banen

Het bedrijf heeft verder niet bekendgemaakt hoeveel arbeidsplaatsen in Nederland geschrapt worden. Wel is bekend dat het bedrijf de meeste productielocaties in Europa heeft, waarvan een heel aantal in Nederland. FrieslandCampina heeft op dit moment wereldwijd 21.715 voltijdsbanen. Met de reorganisatie verdwijnt ruimt 8 procent.

In het eerste half jaar van 2023 bedroeg de nettowinst van FrieslandCampina 8 miljoen euro. Dat was 94,2 procent lager dan in het eerste half jaar van 2022. De directie noemde de situatie begin dit jaar 'uitdagend'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer