Milieuorganisatie MOB wil FrieslandCampina in Bedum laten sluiten

Mobilisation for the Environment (MOB) vindt dat Royal FrieslandCampina in Bedum en Nedmag in Veendam moeten worden gesloten omdat ze schadelijke stoffen lozen op de Waddenzee. De organisatie van Johan Vollenbroek heeft alle instanties die betrokken zijn bij de vergunningen van de bedrijven in Groningen een officieel verzoek gestuurd om in te grijpen.

Milieuorganisatie+MOB+wil+FrieslandCampina+in+Bedum+laten+sluiten
© Arie Meijer

De brief is een standaard eerste stap in dit soort zaken. MOB vindt dat Rijkswaterstaat en de betrokken waterschappen 'wegkijken, compleet falen met betrekking tot vergunningverlening en handhaving en zich achter elkaar verschuilen'.

De aanleiding voor deze oproep zijn lozingen van afvalwater door de bedrijven, dat via pijpleidingen uit zou komen in de Waddenzee. FrieslandCampina heeft daar een vergunning voor, net als Nedmag, een bedrijf dat magnesiumzout wint. Maar die vergunningen zijn volgens MOB 'ernstig verouderd'.

De verzoeken tot handhaving zijn gericht aan Rijkswaterstaat, de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's en de provincie Groningen. Zij moeten op zijn minst alle lozingen door de bedrijven stoppen, vindt de milieuorganisatie. Het gaat dan bij FrieslandCampina vooral om stikstof en fosfor. Bij Nedmag gaat het om metalen als kwik, cadmium en lood.


Onderzoek naar lozingen

De lozingen zijn ook onderwerp van gesprek binnen de waterschappen en in de provinciale politiek. De Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu) zegde vorige week nog nader onderzoek toe. Indien nodig worden vergunningen aangepast, maakte hij duidelijk.

MOB verwijst in deze zaken voor het eerst expliciet naar de Europese Kaderrichtlijn Water. Daarin staan allerlei eisen waar de waterkwaliteit uiterlijk in 2027 aan moet voldoen. Volgens de milieuorganisatie lukt dat nog bij lange na niet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer