Helft van de boeren heeft aanvullende inkomstenbron

Het aantal agrarische bedrijven dat door verbredingsactiviteiten een aanvullende inkomstenbron heeft, is dit jaar gestegen naar 24.434 bedrijven. Dat is een toename van 10 procent in vergelijking tot 2020. Dit staat in het rapport 'Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel: Editie 2023' van Wageningen University & Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Helft+van+de+boeren+heeft+aanvullende+inkomstenbron
© Anton Dingemanse

De partijen rekenen voor dat inmiddels de helft van de agrarisch ondernemers in Nederland inkomsten uit andere activiteiten heeft. Daarbij kan gedacht worden aan een winkel, agrarisch natuur- en landschapsbeheer, een camping of duurzame energieproductie voor derden.

Verder melden Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de toegevoegde waarde van het totale agrocomplex in 2021 ongeveer 57 miljard euro bedroeg. Dat is bijna 7 procent van het bruto binnenlands product. De werkgelegenheid is in 2021 gegroeid tot 600.000 arbeidsjaren, wat 7,5 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland is.


Afzet landbouwproducten

Nederland verdiende vorig jaar 76,3 miljard euro aan de afzet van landbouwproducten. Daarvan kwam 48,3 miljard euro uit export en 28 miljard uit binnenlandse afzet. 'De totale verdiensten aan de afzet van landbouwgoederen, voor alle bedrijfstakken in Nederland samen, was in 2022 goed voor 8 procent van het bruto binnenlands product', melden de onderzoekers in het rapport.

In 2022 verdiende Nederland 76,3 miljard euro aan de afzet van landbouwproducten

Rapport 'Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel: Editie 2023'

Nederlandse huishoudens consumeerden in 2022 voor ongeveer 411 miljard euro, waarvan ruim 47 miljard euro aan voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. De uitgaven aan voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken maakten 11,4 procent van de totale consumptieve bestedingen aan goederen en diensten uit.


Keurmerk duurzaamheid

Het aandeel van voedingsmiddelen met een duurzaamheidskeurmerk staat onder druk door prijsstijgingen, staat in het rapport van WUR en CBS. 'Vorig jaar is dit aandeel licht gedaald, tot 18 procent. Dit is een trendbreuk met voorgaande jaren, waarin juist groei zichtbaar was.'

Het aantal land- en tuinbouwbedrijven is in 2022 met ruim 1.100 stuks afgenomen en komt nu iets onder de 51.000 uit (-2,2 procent). Het areaal cultuurgrond dat in gebruik is bij de geregistreerde land- en tuinbouwbedrijven is vorig jaar met 7.500 hectare afgenomen tot 1,804 miljoen hectare. Het arbeidsvolume daalde met 1.500 arbeidsjaareenheden tot 158.900 arbeidsjaareenheden.


Opvolgers

Volgens de WUR en het CBS werkten er meer externe krachten dan gezinsleden in de landbouw. Verder blijkt dat dit jaar op 43 procent van de 27.970 bedrijven met een bedrijfshoofd ouder dan 55 jaar een opvolger aanwezig is. 'Bedrijfsgrootte speelt een belangrijke rol bij de bedrijfsopvolging. Hoe groter het bedrijf, hoe meer opvolgers', staat in het rapport.

Het aantal gecertificeerde biologische land- en tuinbouwbedrijven is volgens de CBS-Landbouwtelling in 2023 met 1 procent toegenomen tot 1.879 stuks. Dit jaar nam het biologische landbouwareaal met 8 procent toe, tot 80.360 hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer