'Van de regel in de drup'

We hebben de natste oktobermaand uit de geschiedenis achter de rug. Altijd lastig uitleggen aan buitenstaanders wat die onzekerheid met je doet en wat het betekent dat je inkomen afhankelijk is van weer en wind.

%27Van+de+regel+in+de+drup%27
© LTO Nederland

In mijn eigen regio in Zuid-Holland zijn we november al niet veel beter begonnen, met 40 millimeter in de eerste twee dagen. Met een deel van de gewassen nog op het land is het weer nagelbijten of we de oogst toch nog voor Sinterklaas kunnen afronden.

Waar we als agrarische sector ook last hebben van stortbuien, is in de wereld van de regelgeving. Waar regels ooit als milde buitjes overtrokken, spoelen we nu bijna weg door een niet-aflatende stortvloed. Voor de multifunctionele landbouw (MFL) zijn we samen met de Kamer van Koophandel en partners uit sector en overheid het project 'Regeldruk' begonnen om deze stortvloed in te perken.

Uit een inventarisatie onder onze ondernemers komt een helder beeld naar voren: wij zijn niet tegen regels, maar wel tegen regels die onduidelijk zijn en geen rekening houden met de praktijk. We hebben veel moeite met overheden die niet snappen hoe ze met hun eigen regels moeten omgaan. Vergunningaanvragen hebben soms zelfs het karakter van een loterij, waarbij je als deelnemer niet weet wanneer de trekking is en welke prijzen er worden uitgekeerd.

De overheid blijft als een konijn in de koplampen staren

Arjan Monteny, voorzitter LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw

Een schrale troost is dat we als agrarische sector niet de enige zijn die last hebben van regelgeving. Overal in de maatschappij en in de economie loopt het vast. De overheid weet dit, maar die blijft als een konijn in de koplampen staren. Hopelijk krijgen we na de verkiezingen een kabinet dat wel durft. Dat snapt dat het belangrijk is om (agrarisch) ondernemers ontwikkelruimte te geven om zo maatschappelijke problemen op te kunnen lossen.

Dit is mijn laatste column als voorzitter van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw. Per 1 januari draag ik het stokje over aan mijn opvolger Bart Pijnenburg. Ik kijk met veel genoegen terug op de afgelopen zes jaar. In deze periode heeft MFL een eigenstandige plek gekregen binnen de agrarische sector. We zijn een sector die groeit en die steeds professioneler en diverser wordt. Veel bestaande en nieuwe MFL-ondernemers staan te popelen om hun bedrijf verder te ontwikkelen en kansen te verzilveren. Ik hoop vurig dat de overheid onze ondernemers ruimte geeft om hun dromen te verwezenlijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer