Omzet nevenactiviteiten groeit harder dan die van primaire landbouw

Landbouwbedrijven halen nu 3,3 procent van hun omzet uit nevenactiviteiten, oftewel 1,1 miljard euro. Deze omzet groeit naar verwachting naar 3,4 miljard tot 5,1 miljard euro in 2030, terwijl de groei uit landbouwactiviteiten achterblijft. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank.

Omzet+nevenactiviteiten+groeit+harder+dan+die+van+primaire+landbouw
© Nieuwe Oogst

Op dit moment hebben drie van de tien agrarisch ondernemers inkomsten uit bijvoorbeeld boerderijverkoop, zorglandbouw, kinderopvang, recreatie, energieproductie en natuur- en landschapsbeheer. Terwijl de omzet uit land- en tuinbouwactiviteiten met gemiddeld 1,6 procent per jaar toenam, groeiden de neveninkomsten in de periode 2010-2020 met gemiddeld 10 procent per jaar.

Rabobank verwacht dat de omzet uit nevenactiviteiten in 2030 een significant groter deel uitmaakt van het verdienmodel van land- en tuinbouwbedrijven, met een omzet tussen de 3,4 en 5,1 miljard euro. Maar het potentieel verschilt per ondernemer, afhankelijk van de sector en de locatie waar het bedrijf actief is.


Markt en subsidie

Ruwweg 80 tot 90 procent van de neveninkomsten zal volgens Rabobank uit de markt komen en 10 tot 20 procent van subsidies voor groene en blauwe diensten.

Neveninkomsten bieden voor geïnteresseerde bedrijven een mogelijke compensatie voor een eventuele krimp of stagnerende groei van de agrarische activiteiten op een bedrijf. Daarmee zijn ze mogelijk een steuntje in de rug in de transitie naar een duurzamere landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer