ABN Amro voorziet herstel in productie van glasgroente

De glasgroentesector krijgt ook dit jaar te maken met een volumedaling. Dit schrijft ABN Amro in de sectorprognose voor 2023-2024. De volumedaling is ook nu weer een gevolg van hoge energieprijzen. Voor volgend jaar is de bank optimistischer. Dan is volgens ABN Amro een eerste herstel in de productie mogelijk.

ABN+Amro+voorziet+herstel+in+productie+van+glasgroente
© Vidiphoto

De belangrijkste reden voor de volumedaling van dit jaar is het feit dat een aantal ondernemers zijn gestopt en meerdere ondernemers in de winter niet of nauwelijks hebben belicht. Dit is een gevolg van de hoge energieprijzen. Nu de gasprijzen lager en vooral minder volatiel zijn, verwacht ABN Amro dat de glasgroenteproductie zich weer iets kan herstellen.

Daarbij benadrukt de bank wel dat het areaal en daarmee ook de teelt in 2024 lager blijven dan voor de energiecrisis. ‘Dat komt voornamelijk doordat niet het gehele areaal stoppers is overgenomen door andere bedrijven’, staat in de Sectorprognose Agrarisch 2023-2024.


Ondanks dat er minder product geproduceerd is, hebben veel glasgroentetelers wel een goed jaar achter de rug. ‘De beperking van de productie heeft geleid tot hogere prijzen van bepaalde glasgroente, zoals aubergine, paprika en tomaat’, staat in de prognose. Over het hele jaar genomen liggen bijna alle groenteprijzen op een hoog niveau. Alleen de prijs van komkommers is fors gedaald na de piek aan het begin van het seizoen.


Profiteren van sparkspread

Wat volgens ABN Amro ook meespeelt, is dat glastuinders profijt hebben gehad van het verschil tussen de gas- en elektriciteitsprijzen. ‘Deze zogeheten sparkspread levert tuinders geld op, omdat zij via de warmtekrachtkoppeling (wkk) elektriciteit opwekken en aan het net terugleveren om het net stabiel te houden. De geproduceerde warmte wordt in de kas gebruikt. Hierdoor zal het inkomen van glasgroentetelers redelijk op peil blijven.’

Met name de grotere, moderne glasgroentebedrijven die hebben geïnvesteerd in wkk’s en verduurzaming zullen volgens de bank in staat zijn geweest om een goed inkomen te realiseren. ‘Zij realiseren niet alleen een hoger inkomen door het opwekken van elektriciteit, maar ook door het verlagen van de kosten. Hierdoor kunnen zij efficiënter produceren.’


ABN Amro stelt in de sectorprognose dat zij verwachten dat het voordeel dat modernere bedrijven hebben ten opzichte van bedrijven die minder in verduurzaming hebben geïnvesteerd, de komende jaren verder zal toenemen.


Vraag blijft op peil

De vraag naar glasgroente zal voorlopig op peil blijven, verwacht ABN Amro. Reden hiervoor is een verbetering in de koopkracht en het feit dat gezondere voeding ook de komende jaren een belangrijk thema blijft voor consumenten.

Uitdaging voor volgend jaar is dat de toename van de volumes de prijs kan drukken, terwijl de kosten juist stijgen. ‘Zo nemen de arbeidskosten toe, is de rente gestegen en krijgen glastuinders te maken met een mogelijke lastenverzwaring als gevolg van duurzaamheidswetgeving. Daarentegen zijn er ook kosten die lager worden, zoals van kunstmest en gas.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer