ABN Amro ziet in 2024 herstel van productiegroei landbouw

Ondanks dalende productievolumes hebben de meeste agrarische bedrijven dankzij hogere afzetprijzen een relatief goed jaar achter de rug, meldt ABN Amro. In een prognose voor 2024 verwacht de bank een productiegroei van 1 procent.

ABN+Amro+ziet+in+2024+herstel+van+productiegroei+landbouw
© Dick Breddels

Sectoren als de varkenshouderij, vleeskuikens, glasgroente en akkerbouw profiteerden van flink gestegen prijzen. Tegelijkertijd lag de volumes in een aantal segmenten wel lager.

Weersextremen en hoge energieprijzen hadden hun weerslag op de akkerbouw en glastuinbouw, daarnaast werd in de veehouderij de krimp van de veestapel gevoeld. Voor de hele agrarische sector dalen de volumes in 2023 naar verwachting met 1,5 procent, waarna deze in 2024 weer met 1 procent kunnen groeien, concludeert ABN Amro in de Sectorprognose Agrarisch 2023-2024.


Voor melkveehouders pakte 2023 minder gunstig uit door een daling van de melkprijs. Maar de bodem lijkt bereikt en de melkprijs neemt tegen het einde van het jaar weer iets toe. De bank spreekt de verwachting uit dat door een sterkere internationale vraag en een hogere koopkracht in 2024 de melkprijs een lichte stijging laat zien.


Weer raakt akkerbouw

In de akkerbouw is 2023 sprake van dalende volumes (-3 procent). Deze sector kampt met steeds grotere weersextremen, waardoor de oogst is tegengevallen. De prijzen van aardappelen en uien zijn gestegen.

Zowel in de sierteelt als glastuinbouw wordt in 2023 een krimp van 5 procent verwacht. Niettemin ligt in 2024 waarschijnlijk een groei van respectievelijk 7 en 5 procent in het vooruitzicht. Dit komt mede door de stabilisering van de gasprijzen, waardoor telers minder beperkt belichten en meer kunnen produceren.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat agrarische bedrijven een relatief goed jaar achter de rug hebben. Veel prijzen van producten zijn bovengemiddeld hoog en ook veel kosten zijn iets lager dan in 2022.


Sentiment in spagaat

‘Het sentiment onder agrarisch ondernemers bevindt zich echter in een spagaat. Terwijl ze relatief positief zijn over de vooruitzichten op korte termijn, is er veel onzekerheid over de middellange termijn’, zegt Nadia Menkveld, sectoreconoom agrarisch en food van ABN Amro.

Die onzekerheid wordt volgens Menkveld veroorzaakt door de verduurzamingsopgaven en het uitblijven van een heldere visie over de toekomst van de landbouw. ‘Voor de komende jaren zal naast verduurzaming ook klimaatadaptatie een belangrijk thema blijven in de land- en tuinbouw.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer