Groter aanbod van komkommers pakt negatief uit voor prijsvorming

De prijs voor komkommers is in Duitsland teruggezakt tot onder het vijfjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van marktbureau AMI. Het is een gevolg van het toegenomen aanbod. 'Ook op de veilingen in de Benelux zien we prijzen die lager liggen dan één jaar eerder', zegt productmanager tuinbouw Gabriele Held van AMI.

Groter+aanbod+van+komkommers+pakt+negatief+uit+voor+prijsvorming
© Vidiphoto

In week 36 werd in Duitsland 0,65 euro per komkommer betaald. Dat was één jaar eerder nog 0,99 euro. De gemiddelde marktprijs over de afgelopen vijf jaar komt uit op 0,72 euro. Het is de tweede week op rij dat de komkommerprijs in Duitsland onder het vijfjarig gemiddelde uitkomt. Wordt de prijs vergeleken met vorig jaar, dan is al sinds week 30 een negatief verschil zichtbaar.

Een van de redenen voor de dalende prijs is het toegenomen aanbod. 'Door de lange zomerperiode waren de gewassen vorig jaar zeer productief. Dit verzwakte richting de herfst, waardoor de opbrengsten instortten', legt Held uit. 'Dit seizoen is er minder sprake van stress. Er zijn nog aantrekkelijke hoeveelheden beschikbaar, zowel van Duitse als Nederlandse teeltbedrijven.'


De dalende prijzen zijn volgens de productmanager niet alleen zichtbaar in Duitsland. 'Ook op de veilingen in de Benelux zien we dat komkommers vorig jaar bijna twee keer zo duur waren.' Een groter aanbod in Nederland komt onder meer doordat telers in de energiecrisis zijn overgestapt van tomaten naar komkommers. De voorlopige landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat de komkommerteelt is gegroeid van 620 naar 660 hectare.


Lagere prijzen in supermarkt

De dalende prijzen op de handelsmarkten zijn ook terug te zien in de supermarkt. In Duitsland betalen consumenten gemiddeld 33 procent minder voor komkommers dan één jaar eerder, meldt Held. In Nederland zijn komkommers gemiddeld 10 procent goedkoper dan vorig jaar. In vergelijking tot de prijspiek in maart is het verschil zelfs 34 procent.

Held verwacht wel dat het aanbod komende tijd krapper wordt. 'De teeltwisseling komt eraan. Als gevolg hiervan zijn kleinere leveringshoeveelheden te verwachten. Niet alleen in Duitsland, maar ook in omringende landen.' Tegelijkertijd verwacht de productmanager wel dat de vraag hoog blijft. 'Verwacht wordt dat Duitse import van product uit de Benelux toeneemt.'Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer