Britten willen luchtwegziekten opsporen in ademhalingslucht kalveren

Met een dagelijse analyse van de ademhalingslucht willen Britse onderzoekers vroegtijdig luchtwegziekten bij kalveren opsporen. Ze gaan hiertoe sensoren installeren op zes grote melkveebedrijven.

Britten+willen+luchtwegziekten+opsporen+in+ademhalingslucht+kalveren
© Archieffoto Marcel Bekken

Luchtwegziekten kosten de Britse rundveehouders jaarlijks naar schatting zo'n 80 miljoen pond. Vroege opsporing van de luchtwegziekten kan dan ook een flinke besparing opleveren.

In het project werken het Scotland's Rural College, het UK Centre for Ecology & Hydrolog, sensorontwikkelaar Roboscientific, vaccinproducent Zoetis en stalinrichter Ritchie samen.

Eerst worden analyses gemaakt van de adem van gezonde kalveren en kalveren met een luchtwegaandoening. Roboscientific ontwikkelt op basis hiervan een sensor waarmee de verschillen tussen gezonde en zieke kalveren zijn vast te stellen. Een eerder uitgevoerd kleinschalig onderzoek heeft al aangetoond dat het mogelijk moet zijn om verschillen in ademhalingslucht te vinden.


Sensor in voerbox

Uiteindelijk worden de sensoren geplaatst in voerboxen op zes grote melkveebedrijven. De kalveren krijgen in deze boxen voer en hun ademhalingslucht wordt dan geanalyseerd. Omdat de kalveren een elektronisch oormerk dragen is vast te stellen welke dieren mogelijk ziek zijn.

Doel is dat de veehouder automatisch een waarschuwing krijgt als het systeem opmerkt dat een kalf een luchtwegziekte bij zich draagt. De veehouder kan het dier dan apart zetten en behandelen en daarmee proberen te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer