Beweging in onderzoek naar longontstekingen rond geitenbedrijven

Het onderzoek naar de mogelijke relatie tussen longontstekingen en wonen nabij geitenbedrijven heeft de afgelopen jaren forse vertraging opgelopen. Najaar 2024 moet er nu dan toch de nodige duidelijkheid komen voor zowel omwonenden als geitenhouders.

Beweging+in+onderzoek+naar+longontstekingen+rond+geitenbedrijven
© Twan Wiermans

Het programma Veehouderij en Gezondheid III (VGOIII) loopt al sinds 2018. Het is een vervolg op eerder onderzoek waaruit is gebleken dat omwonenden van geitenbedrijven vaker last hebben van een longontsteking.

Het VGOIII-onderzoek moet nu antwoord geven op de waarom-vraag. Waarom hebben omwonenden meer last van longontstekingen en komt dit dan door de nabijheid van het geitenbedrijf of is er een andere oorzaak?

Vorig jaar was al bekend dat er voor een van de onderdelen van deze studie veel te weinig patiënten waren. Er zouden 800 patiënten moeten deelnemen en het waren er toen nog maar 50. De verwachting was toen dat het er uiteindelijk 150 zouden worden.

Extra kennis vergaren

De onderzoekers hebben nu een methode gevonden om extra kennis te vergaren over de mogelijke oorzaken van de longontstekingen. Ze gaan ervan uit dat ze najaar 2024 alle verschillende deelonderzoeken kunnen afronden en eind 2024 de resultaten kunnen presenteren.

Het uitblijven van wetenschappelijke inzichten maakt dat alle betrokkenen met onbeantwoorde vragen zitten. LTO vindt het daarom belangrijk dat omwonenden en ook de geitenhouders en hun gezinnen duidelijkheid krijgen over of er al dan niet een aantoonbaar verband is tussen geitenbedrijven en longontstekingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer