Hoge supermarktprijzen drukken productie van vlees en zuivel

De volumes bij vleesverwerkers zijn in 2022 met zo'n 2 procent afgenomen. De zuivelproductie daalde met 3 procent. Oorzaak is onder meer de flink hogere prijs van supermarktproducten, waardoor de vraag naar voedingsmiddelen afnam.

Hoge+supermarktprijzen+drukken+productie+van+vlees+en+zuivel
© Dirk Hol

Dat concludeert ABN Amro in het sectorrapport 'Stand van Food'. Behalve hogere prijzen in de winkels staat het aanbod ook onder druk doordat grondstoffen schaarser worden. Die combinatie zorgde in 2022 voor een lichte afzetdaling voor levensmiddelenfabrikanten.

De productie van de levensmiddelenindustrie daalde in 2022 met zo'n 1 procent. Voor 2023 verwacht de bank eveneens een afname van de productie, vooral bij vleesverwerkers, de drankenindustrie en broodfabrikanten.

Consumenten zijn minder gaan kopen bij supermarkten en speciaalzaken. De verkoop via deze kanalen nam met 5 procent af. Tegelijkertijd was er vanuit de horeca een 'explosieve' toename van de vraag, maar dit is onvoldoende om de daling bij supermarkten te compenseren.


Trend zet door

Op alle vlakken nam de supermarktverkoop af. Zo daalde de verkoop van vlees volgens cijfers van onderzoeksbureau IRI in 2022 met 9 procent, de verkoop van zuivel met 6 zuivel, de verkoop van verse groente met 4 procent en van vers fruit met 7 procent. Deze dalende trend lijkt zich verder voort te zetten. In het eerste kwartaal van 2023 daalden de volumes in de supermarkt verder; opnieuw met circa 5 procent. De gemiddelde prijs van voedingsmiddelen lag in april 15,6 procent hoger dan april vorig jaar.


Consumenten letten door de lagere koopkracht niet alleen op prijs, maar kopen ook minder, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Consumenten die minder kopen, melden minder snacks, drank, vlees en vis te kopen. Een groot deel van de consumenten past hun koopgedrag aan nu boodschappen duurder zijn geworden. Ze geven aan minder voedsel te verspillen, eenvoudigere gerechten te koken en met minder vlees of vis te koken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer