Landbouw produceert dit jaar opnieuw minder dan jaar eerder

De productievolumes in de agrarische sector komen ook dit jaar lager uit. Na een productiedaling van 2 procent vorig jaar, verwacht ABN Amro in 2023 een volumedaling van 1 procent en volgend jaar nog eens 1 procent.

Landbouw+produceert+dit+jaar+opnieuw+minder+dan+jaar+eerder
© VidiPhoto

Als belangrijkste oorzaak voor de productiedaling noemt de bank in een sectorprognose de hoog blijvende energieprijzen. Hierdoor zijn sommige glastuinders gestopt en anderen hebben hun teeltplannen aangepast.

Daarnaast is er aan de vraagkant onzekerheid door de verminderde koopkracht bij consumenten. De melkaanvoer ligt dit jaar naar verwachting wel hoger, maar door de opkoopregelingen staan de volumes van de melkveehouderij op de wat langere termijn wel structureel onder druk.


ABN Amro constateert dat de prijzen voor bijvoorbeeld veevoer, kunstmest en energie voorbij hun hoogtepunt zijn, maar dat deze wel nog altijd op een hoog niveau liggen. Daar komen dit jaar nog hogere kosten voor arbeid en rentelasten bij.

De lonen in de land- en tuinbouw stegen volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gemiddeld met 6 procent in april. Hogere kosten op dat vlak zijn niet iets waar de hele sector veel last van heeft. Veehouderijen en akkerbouwbedrijven hebben vaak relatief weinig arbeidskosten. Bij glastuinders daarentegen liggen de arbeidskosten juist hoog.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer