Vogelgriep vastgesteld op kinderboerderij in Zaandijk

Op een kinderboerderij in het Noord-Hollandse Zaandijk is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden zo'n veertig vogels die een risico vormen voor de verspreiding van het virus geruimd door de NVWA. Het is het derde geval met vogelgriep binnen een week tijd.

Vogelgriep+vastgesteld+op+kinderboerderij+in+Zaandijk
© Twan Wiermans

Binnen de 1 en 3 kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen het 10 kilometergebied ligt één vleeskuikenbedrijf. Binnen die zone geldt per direct een vervoersverbod.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, net als voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Ophokplicht

Vanwege twee besmettingen in Nederland in korte tijd en ook een toename van besmettingen in de Europese Unie heeft de minister van Landbouw de ophok- en afschermplicht weer voor heel Nederland ingesteld. Deze is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet-commercieel gehouden risicovogels, zoals hobbymatig gehouden kippen.

Daarnaast gelden landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels tenzij dit noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer