Tweede uitbraak vogelgriep leidt tot landelijke ophokplicht

Op een zorgboerderij met 180 kippen in het Noord-Hollandse Middelie is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding te voorkomen, worden de kippen geruimd door de NVWA. Vanwege deze tweede uitbraak in korte tijd voert demissionair landbouwminister Piet Adema een landelijke ophok- en afschermplicht in.

Tweede+uitbraak+vogelgriep+leidt+tot+landelijke+ophokplicht
© Twan Wiermans

Naast de recente twee uitbraken is ook de toename van het aantal besmettingen in de Europese Unie reden om de ophok- en afschermplicht weer landelijk in te stellen.

De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet-commercieel gehouden risicovogels, zoals hobbymatig gehouden kippen. De afscherm- en ophokplicht is een preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Deze tweede besmetting in korte tijd is een flinke tegenvaller, gezien het risico op 3 november nog als laag werd beoordeeld. Maar een laag risico betekent niet dat het risico nul is en de beoordeling heeft altijd een mate van onzekerheid. De afgelopen jaren is gebleken dat het verloop van de vogelgriepepidemie onvoorspelbaar is. De uitbraken in Renswoude en Middelie zijn hier een voorbeeld van. Ze laten zien dat er op bepaalde plekken in Nederland blijkbaar virus circuleert bij wilde vogels.


Vervoersverbod

Binnen de 1, 3 en 10 kilometerzone liggen geen pluimveebedrijven. Binnen het 10 kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, net als voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Overige landelijke maatregelen

Er gelden ook andere landelijke maatregelen, waaronder een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit noodzakelijk is. Daarbij is er een hygiëneprotocol voor de noodzakelijke bezoekers of het pluimveeservicebedrijf. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Door de uitbraak in Renswoude op 11 november was de ophok- en afschermplicht ingesteld voor regio 7 en 10. Deze plicht geldt nu weer voor heel Nederland. In het kader van de besmetting op de locatie in Middelie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer