EU betaalt 50 miljoen euro extra voor reparatie Oekraïense havens

De Europese Commissie gaat 50 miljoen euro extra uittrekken voor het herstel van Oekraïense havens die zijn getroffen door Russische raketbeschietingen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie bekendgemaakt.

EU+betaalt+50+miljoen+euro+extra+voor+reparatie+Oekra%C3%AFense+havens
© Dirk Hol

In een brief aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky schreef Von der Leyen dat het snelle herstel van de infrastructuur van Oekraïense havens de verdere export van landbouwproducten naar de wereldmarkt moet vergemakkelijken.

De EU en internationale gemeenschap betalen ook mee aan de aanleg van solidariteitscorridors. Daarmee kunnen Oekraïens graan en andere landbouwproducten via de vijf EU-buurlanden over de weg worden vervoerd naar havens aan de Oostzee.


Verder worden Roemeense overslaghavens aan de Donau uitgediept als 'binnendoorroute' naar de havens bij Constanta aan de Zwarte Zee. Sinds enkele weken varen weer transportschepen vanuit Oekraïense havens vlak onder de kust van Nato-landen Bulgarije en Roemenië naar het zuiden en de Bosporus.

Oekraïne exporteerde in oktober 4,6 miljoen ton graan. Daarvan werd 3,6 miljoen ton over zee vervoerd en 1 miljoen ton per spoor en over de weg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer