Egyptische landbouw: groot potentieel, ondanks hobbels

Nederland wil de handelsbanden op agrarisch gebied met Egypte versterken. Vooral rond de zogeheten gekoelde ketens is veel winst te behalen. Van de totale landbouwproductie gaat nu nog 40 tot 50 procent verloren na het oogsten. Nederland kan Egypte volgens de landbouwraad in Caïro hierbij helpen op het gebied van technische kennis en het organiseren van gesloten ketens.

Egyptische+landbouw%3A+groot+potentieel%2C+ondanks+hobbels
© ANP Persbureau

Tijdens een bijeenkomst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) konden Nederlandse ondernemers en organisaties kennis opdoen over de Egyptische markt. Medio februari staat er een trip gepland naar Egypte om nog bekender te raken met de omstandigheden en om connecties te maken met de lokale agrarische sector, vooral op het gebied van bedekte teelt.

AgrowSer VDH is een van de bedrijven die met interesse kijkt naar de Egyptische markt. Oscar Niezen, senior-adviseur marktontwikkeling, denkt dat een gecoördineerde aanpak de positie van Nederlandse agrarische ondernemers kan versterken. Het foliekassenbedrijf is op dit moment nog niet actief in Egypte.

Niezen ziet dat er steeds meer bedekt geteeld wordt vanwege de noodzaak om water te besparen.‘Egypte was gewend om bijna alleen maar in het open veld te telen, zoals in het vruchtbare gebied rondom de Nijl.’ AgrowSer ziet het land als een enorm interessante mogelijkheid.


Bevolkingsgroei

Volgens Tycho Vermeulen, van de landbouwraad in Egypte, zorgt de bevolkingsgroei die vorig jaar 1,6 procent bedroeg, voor een gigantische markt die alleen maar groeit. Egypte telde volgens de Wereldbank in 2022 bijna 111 miljoen inwoners. ‘Er is een grote toename in de productie van bijvoorbeeld citrus, maar ook de grote aardappelenmarkt groeit nog steeds.'

Er zijn ook factoren die ondernemen in Egypte lastiger maken, volgens de landbouwraad is de economie soms best rommelig. ‘Er blijft een beetje een donkere wolk boven de markt hangen.’ Een voorbeeld hiervan is de uitdaging rondom het afbetalen van internationale leningen, waardoor dollars het land niet zomaar mogen verlaten.

Dit bemoeilijkt volgens Vermeulen alleen de import. ‘Als je meer vanuit de lokale situatie werkt en ook gaat exporteren vanuit Egypte dan heb je er minder last van. Nederland en de EU zijn volop met Egypte in gesprek om hier meer handelingsruimte te krijgen.’


Dollars

Dit beleid is het afgelopen jaar ingevoerd. Het maakt de handel voor veredelingsbedrijf Rijk Zwaan wat ingewikkelder. ‘De import van onze zaden wordt alleen goedgekeurd als er betaald wordt met dollars’, stelt regiomanager Noord-Afrika Gert-Jan Krook. Er komen hierdoor minder zaden het land in, dit levert vooral kleinere tuinders problemen op.

Vermeulen raadt nu een samenwerking aan met lokale partners. Dit kan bestaan uit de directe handel, maar ook kennis uitwisselen. Zo kan Nederland leren hoe je beter om kan gaan met lange droogte. ‘Egypte heeft veel potentie, maar het is spannend of die ook gerealiseerd kan worden.’


Staatsbedrijven

De Egyptische overheid heeft de afgelopen jaren vele kassen gebouwd en speelt hiermee een grote rol in de agrarische sector. Het is volgens de landbouwraad afwachten hoe de rol van de staat zich verder gaat ontwikkelen. Daarnaast moet je volgens de ambassade goed weten waar je instapt en je verdiepen in het land. Gert-Jan Krook is positief over de samenwerking tussen Rijk Zwaan en de Egyptische staat. Een lokale partner maakt deze constructie wel makkelijker. 'Die spreken de taal, weten hoe je zakendoet en kennen de lokale situatie. Het bedrijf levert onder andere zaden aan kassen die gefinancierd zijn door staatsbedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
  • Maandag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer