De Groot en Slot waarschuwt: blijf uienbewaring checken

De Groot en Slot wijst telers erop na dit lastige seizoen de uienbewaring regelmatig te controleren. De zaadfirma gaf vorige maand al aan dit jaar veel fusarium en bacterierot aan te treffen in de hotboxmonsters. 'Blijf voldoende ventileren', luidt het advies.

De+Groot+en+Slot+waarschuwt%3A+blijf+uienbewaring+checken
© Job Hiddink

Om te zorgen dat de uien in optimale conditie blijven tijdens de bewaarperiode, deelt De Groot en Slot een aantal inzichten en tips. Bij binnenkomst in de bewaring kunnen vliegjes, een onfrisse geur en een klamme ruimte op mogelijke problemen wijzen. Wanneer je over de uienkisten loopt en er geen geritsel is en je niet een beetje in de hoop zakt, kan onvoldoende ventilatie de boosdoener zijn, schrijft de zaadfirma.

Als er bij het openpellen van de ui vochtdruppeltjes zijn te zien onder de huid of de ui voelt vochtig aan, dan is er volgens De Groot en Slot onvoldoende geventileerd en zijn de uien niet droog genoeg. Het advies is daarom om de relatieve luchtvochtigheid regelmatig te controleren.


'Vergeet niet de kisten en hotboxen daadwerkelijk te inspecteren. Het aantal draaiuren verschilt per partij, maar het is essentieel om niet te bezuinigen op dit aspect. Er zijn namelijk veel gevallen waarin uien moeten worden weggegooid vanwege diverse gebreken', meldt de zaadfirma. 'Bacterie, fusarium en diknekken komen dit jaar veel voor.'

De beoordeling van de hotboxmonsters laten volgens De Groot en Slot een terugkerend patroon zien. Naast fusarium stuiten de controleurs regelmatig op de aanwezigheid van bacterie-uien, die vooral goed zichtbaar worden bij het doorsnijden. Uit de controles blijkt dat het van belang is maatregelen te nemen om de uien te beschermen tijdens de bewaarperiode. Voldoende ventileren is daarbij cruciaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer