De Groot en Slot ziet veel fusarium en bacterierot in uien

Zaadfirma De Groot en Slot treft dit jaar veel fusarium en bacterierot aan in zijn hotboxmonsters. De hotbox is een ruimte met een constante temperatuur van 28 graden en een relatieve luchtvochtigheid tussen 90 en 95 procent. Bij deze omstandigheden ontwikkelen schimmels en bacteriën zich veel sneller.

De+Groot+en+Slot+ziet+veel+fusarium+en+bacterierot+in+uien
© Haijo Dodde

Het betreft volgens Bart Schriever, verkoopleider Benelux bij De Groot en Slot, vooral late fusariumaantasting. 'Dit was in het veld nog niet waarneembaar. Door de vele regen eind september wordt nu pas de aantasting van de bodemschimmel zichtbaar.'

De uien die begin september bij hoge temperaturen zijn geoogst, werden volgens Schriever op sommige plekken getroffen door zonnebrand. 'Daarna volgde een natte periode met plensbuien. De fusariumsporen in de grond kunnen dan via opspattend water de uien besmetten', licht de verkoopleider toe.


Hotboxmonster

Als telers gebruik willen maken van de hotboxservice van De Groot en Slot, moeten ze een monster van honderd uien uit de bewaring leveren. Dat monster wordt drie weken in de hotbox gelegd en vervolgens door de zaadfirma beoordeeld.


Schriever zegt dat De Groot en Slot fusarium nu regelmatig in de monsters terugziet. 'Soms gaat het om een enkele ui, maar soms betreft het een behoorlijke aantasting van wel 10 procent van een partij. De met fusarium besmette uien kunnen elkaar in de bewaring niet besmetten, maar een fusariumui die leegloopt zorgt wel voor een smetplek voor de uien die eronder liggen.'


Doormidden snijden

De verkoopleider maakt zich nog geen grote zorgen, maar adviseert uientelers wel hun bewaring goed in de gaten te houden en bij besmetting de cel goed droog te stoken. 'Zie je nog geen fusariumaantasting? Snijd eens een ui doormidden. Als de basaalplaat donkerder van kleur is, kan dat fusarium zijn', waarschuwt hij.

Behalve fusarium treft De Groot en Slot soms ook bacterierot aan in de hotboxmonsters. Volgens Schriever heeft dat dezelfde oorzaak als de late fusariumaantasting en geldt ook hetzelfde advies. 'Trek bij twijfel bij ons aan de bel. Telers kunnen kosteloos gebruikmaken van de hotbox', benadrukt de verkoopleider.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer