Aantal bedrijven met blauwtong opgelopen naar 5.300

Op meer dan 5.300 veebedrijven in Nederland is tot nu toe blauwtong vastgesteld. Dat blijkt uit het meest recente overzicht van besmettingen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bijhoudt.

Aantal+bedrijven+met+blauwtong+opgelopen+naar+5%2E300
© Rianne den Balvert

In totaal 3.902 besmettingen zijn in een laboratorium vastgesteld door bloed van een besmet dier te testen. Dierenartsen hebben 1.449 uitbraken gediagnosticeerd op grond van kenmerkende symptomen bij zieke dieren.

Op een kaart van de NVWA is te zien dat de dierziekte nog steeds bijna niet voorkomt in Limburg en Zeeland. Heel veel besmettingen zijn er in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Friesland en Drenthe.

Blauwtong treft vooral schapen, die meestal ook aan de ziekte bezwijken. Maar ook geiten, runderen, hertachtigen en sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen. De ziekte dook begin september voor het eerst weer op bij vier schapenhouderijen. Een blauwtongbesmetting was sinds 2009 niet meer in Nederland voorgekomen.


De ziekte wordt overgebracht door met blauwtongvirus besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. De NVWA onderzoekt welke soort of soorten knutten het virus bij zich dragen. Daarvoor worden bij tientallen boerderijen knutten gevangen. Als eenmaal bekend is welke mugjes het virus bij zich hebben, gaat de zoektocht verder naar mogelijke preventieve maatregelen.

Knutten overleven een mildere winter. Daardoor bestaat de kans dat de veeziekte er na de winter nog steeds is. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer