Glastuinders mogen CO2-ruimte volgend jaar verrekenen

Glastuinbouwbedrijven die dit jaar in het CO2-sectorsysteem onder het plafond blijven, kunnen die ruimte meenemen naar volgend jaar om een mogelijke overschrijding in dat jaar te compenseren.

Glastuinders+mogen+CO2%2Druimte+volgend+jaar+verrekenen
© Vidiphoto

Dit principe van het meeverhuizen van CO2 naar volgend jaar heet banking, legt beleidsspecialist Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland uit in een bericht op de website van de belangenorganisatie. Van de overschrijding op het gebruik van CO2 in 2021 is alle gecreëerde bankingruimte van 2018, 2019 en 2020 al afgetrokken. De grote ruimte die ontstaat in 2022, kunnen de glastuinders dus meenemen naar 2023 en 2024.

De glastuinbouwsector heeft afspraken gemaakt met de rijksoverheid om de CO2-uitstoot te verminderen. Met de CO2-regeling en subsidies voor verduurzaming en innovatie werken de sector en de overheid samen aan de klimaatdoelen en daarmee aan het toekomstbestendig maken van de glastuinbouw. Ook is de CO2-regeling volgens Formsma een tegenprestatie voor een lagere energiebelasting voor de glastuinbouw.

Glastuinbouwbedrijven die meedoen aan het CO2-sectorsysteem, betalen een heffing over het jaar 2021. Dit omdat de CO2-uitstoot van deze bedrijven hoger uitviel dan het afgesproken emissieplafond. De overschrijding van het plafond kwam vooral doordat de aardgasgestookte warmtekrachtkoppelingsinstallaties meer elektriciteit produceerden dan de jaren ervoor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer