Kunstmestreus Yara gaat CO2 opslaan onder de Noordzee

Kunstmestproducent Yara in het Zeeuwse Sluiskil gaat als eerste bedrijf ter wereld CO2 per schip afvoeren naar het buitenland. Het idee is dat er 800.000 ton per jaar onder de Noordzee bij Noorwegen wordt opgeslagen.

Kunstmestreus+Yara+gaat+CO2+opslaan+onder+de+Noordzee
© Yara

Het bedrijf heeft hierover afspraken gemaakt met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De omslag betekent een investering van 194 miljoen euro, waarvan 30 miljoen euro via subsidies door de overheid wordt verleend. Het moet ertoe leiden dat Yara in 2030 1,5 miljoen ton minder CO2 uitstoot ten opzichte van de 3,2 miljoen ton (1,8 miljoen direct, 1,4 miljoen indirect) die in 2020 werd uitgestoten, meldt de NOS.

De fabriek in Sluiskil is de grootste kunstmestfabriek van Europa. Op locatie is al ervaring met het afvangen van CO2 bij het productieproces van kunstmest. Een deel van de CO2 wordt afgevangen en gebruikt voor de productie van koolzuur in frisdrank en bier.

Vanaf 2026 moeten schepen met het vloeibare CO2 via het kanaal van Gent naar Terneuzen en de Westerschelde de Noordzee op. Ten noordwesten van Bergen in het noorden van Noorwegen is het CO2-opslagproject 'Northern Lights', waar de CO2 van Yara wordt opgeslagen op 2,6 kilometer diepte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer