Glastuinbouw moet 6,3 miljoen euro aan CO2-heffing betalen

Glastuinbouwbedrijven die meedoen aan het CO2-sectorsysteem moeten over 2021 een heffing betalen. In totaal gaat het om 6,3 miljoen euro. Dat meldt Glastuinbouw Nederland. Reden is dat de CO2-uitstoot van deze bedrijven hoger uitviel dan het afgesproken emissieplafond.

Glastuinbouw+moet+6%2C3+miljoen+euro+aan+CO2%2Dheffing+betalen
© Vidiphoto

De overschrijding van het emissieplafond komt voornamelijk doordat aardgasgestookte warmtekrachtkoppeling (wkk)-installaties in 2021 meer elektriciteit hebben geproduceerd dan in eerdere jaren. 'Door het prijsverschil tussen elektriciteit en gas was er een grote vraag vanuit het elektriciteitsnet', verklaart Glastuinbouw Nederland op de website.

In 2021 bedroeg de totale CO2-uitstoot van de glastuinbouw 6,2 megaton. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op basis van gegevens die tuinders hebben aangeleverd via de Gecombineerde opgave. Het afgesproken emissieplafond was 5,9 megaton. 'De overschrijding valt mee, omdat de sector meer duurzame energie en warmte gebruikte en minder energie verbruikte per vierkante meter', meldt Glastuinbouw Nederland.


Bij de berekening van het definitieve CO2-emissiesaldo heeft RVO de gunstige emissiesaldo's van de jaren 2018, 2019 en 2020 afgetrokken. Het saldo komt daardoor uit op 0,26 megaton. Dit cijfer is vermenigvuldigd met de afgesproken emissieprijs van 24,47 euro per ton CO2. Dat betekent dat de totale heffing dus op 6,3 miljoen euro uitkomt.

Dit bedrag wordt over de glastuinbouwbedrijven verdeeld. Bedrijven met een lage CO2-uitstoot betalen daarbij minder dan die met een hoge. Glastuinders ontvangen donderdag 15 november een brief hierover van RVO.


Daarnaast bekijkt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in overleg met Glastuinbouw Nederland, nog hoe het bedrag van 6,3 miljoen euro kan worden ingezet om de energietransitie in de tuinbouw te stimuleren.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer