Roadshow over natuurlijker licht in varkensstal

Het Kennis op Maat-project 'Hokverrijking' krijgt een vervolg in het Kennis op Maat-project 'Roadshow'. In dit project gaan varkenshouders en wetenschappers op locatie met elkaar in gesprek over de optimale omgeving voor het varken.

Roadshow+over+natuurlijker+licht+in+varkensstal
© Nieuwe Oogst

De eerste bijeenkomst van de Roadshow is op maandag 27 november in de stal van varkenshouders Jan en Jari Vogels in het Brabantse Erp. De ondernemers van het Varkenshotel zijn 'gefascineerd' door licht en experimenteren met 'natuurlijker licht' in hun stal. Zo kunnen ze in hun stal de zonsopgang en de zonsondergang nabootsen met speciale lampen.

De lampen kunnen automatisch worden aangestuurd en de kleuren kunnen veranderen van warm licht tot en met helder daglicht. Jan en Jari Vogels veronderstellen dat 'natuurlijker licht' een positief effect heeft op het gedrag van hun varkens. Of dat zo is, daar vertellen ze graag meer over aan collega-varkenshouders. Ook is er vanuit de wetenschap al veel over licht bekend.

Tijdens deze eerste bijeenkomst van de Roadshow worden kennis en ervaring uit de praktijk gecombineerd met kennis uit de wetenschap. De bijeenkomst begint om 11 uur. 's Middags gaan de deelnemers in drie groepen van tien personen de stal in om zelf in de stal het licht te ervaren. De Roadshow is uiterlijk om 15 uur afgelopen. Aanmelden voor de bijeenkomst is verplicht vanwege het beperkte aantal plaatsen en kan hier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer