Extra aminozuren voorkomen ongewenst gedrag bij varkens met eiwitarm rantsoen

Essentiële aminozuren toevoegen aan een rantsoen met een lager eiwitgehalte kan ongewenst gedrag bij varkens voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Extra+aminozuren+voorkomen+ongewenst+gedrag+bij+varkens+met+eiwitarm+rantsoen
© Varkens Archief

Varkens krijgen steeds vaker eiwitarmer voer om de duurzaamheid van vleesproductie te vergroten. Lagere eiwitgehaltes in voer verminderen bijvoorbeeld de uitscheiding van stikstof in het milieu. Alleen heeft eerder onderzoek van WUR aangetoond dat varkens die eiwitarm voer krijgen meer beschadigend gedrag vertonen, zoals staart- en oorbijten.

WUR-onderzoeker Ilaria Minussi: 'Het verminderen van eiwitgehaltes in voer heeft dus duidelijke voordelen voor het milieu, maar kan ten koste gaan van het welzijn van de varkens. Het is belangrijk hier een oplossing voor te vinden.'

Effect van omgevingsverrijking

In eerste instantie werd het effect van omgevingsverrijking bij een eiwitarmer rantsoen onderzocht. Onderzoekers verstrekten extra kauw- en wroetmateriaal aan de varkens, wat in eerste instantie inderdaad het effect van staartbijten verminderde. Maar dit effect verdween na een paar weken.

'Dit betekent niet dat omgevingsverrijking niet belangrijk is voor varkens', zegt Minussi. 'Maar het toont aan dat er meer voor nodig is om de nadelige effecten van eiwitarmer voer op het welzijn te voorkomen'.

Het toevoegen van extra essentiële aminozuren aan het eiwitarme dieet bleek wel effectief op de lange termijn. Varkens die het met aminozuren gesupplementeerde voer kregen, verschilden in gedrag niet van varkens op een eiwitrijker voer. Dit toont aan dat eiwitarmer voer met aminozuursupplementatie kan worden gebruikt zonder een groter risico op beschadigend gedrag bij de varkens.

Verschillende behoeften

Individuele varkens kunnen verschillen in hun precieze behoefte aan aminozuren, bijvoorbeeld afhankelijk van hun gezondheid. In een volgend onderzoek gaan wetenschappers kijken of de dieren hun voedselkeuzes veranderen onder omstandigheden waarin ze meer aminozuren nodig hebben.

Dit onderzoek van WUR is een publiek-private samenwerking met ForFarmers, De Heus en Metex Animal Nutrition. Het is gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer