Onderzoek naar negatieve ervaringen met mestgassen

BoerVeilig, stichting I-Vee en ZuivelNL doen onderzoek naar de negatieve ervaringen die melkveehouders hebben met mestgassen. Het is niet goed bekend hoe vaak een incident met mestgassen in Nederland plaatsvindt. De organisaties denken dat slechts 'een topje van de ijsberg' bekend is.

Onderzoek+naar+negatieve+ervaringen+met+mestgassen
© Pieter Stokkermans

Om die reden hebben de organisaties, waarin ook LTO Nederland en NAJK vertegenwoordigd zijn, een enquête uitgezet. LTO-vakgroep Melkveehouderij roept leden op om deze enquête in te vullen, zodat de omvang en ernst van het probleem goed in kaart kunnen worden gebracht. De organisaties willen het ook graag weten als melkveehouders er zelf geen ervaring mee hebben.

De enquête is onderdeel van een tweejarig project over mestgassen. Stichting I-VEE en BoerVeilig hebben de handen ineengeslagen, met financiële ondersteuning van ZuivelNL. Volgens de organisaties worden de gevaren van mestgassen flink onderschat, voornamelijk omdat te hoge concentraties niet altijd worden waargenomen. Het is niet altijd goed te ruiken. 'Dit maakt mestgassen 'een onzichtbare vijand'.


Weinig kennis beschikbaar

Voor melkveehouders is er bovendien nog maar weinig kennis beschikbaar over de mogelijkheden om mestgassen te voorkomen of te verminderen en welke maatregelen zij kunnen nemen om hoge concentraties tegen te gaan, vinden de organisaties. Hoge methaan- en ammoniakconcentraties kunnen een gevaar opleveren in de stal. Ook het giftige gas waterstofsulfide komt vrij door de afbraak van eiwitten. Dit gas is in veel lagere concentraties al gevaarlijk en heeft jaarlijks ernstige ongevallen en dodelijke slachtoffers op boerderijen tot gevolg.

Het project is gestart met een literatuuronderzoek. Bestaande informatie over mestgassen is hierin gebundeld en er wordt geanalyseerd waar kennis nog ontbreekt. Daarnaast voeren twaalf melkveehouders een jaar lang elke twee maanden metingen uit in hun stal. Het zijn melkveehouders met vier verschillende vloertypen. Hiermee wordt meer inzicht verkregen in de gehaltes aan mestgassen onder diverse omstandigheden.

De groep melkveehouders komt regelmatig als studiegroep bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Alle informatie die tijdens het project wordt verzameld, wordt gebundeld in een handboek met praktische handvatten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer