CowToilet verlaagt emissie van alle stikstofgassen uit de stal

Niet alleen de emissie van ammoniak, maar ook de uitstoot van lachgas en zuiver stikstofgas daalt aanzienlijk bij gebruik van een CowToilet van Hanskamp Agrotech. Een jaar lang onderzoek door Wageningen Livestock Research in de Milieumeetstal op de Dairy Campus in Leeuwarden toont dit aan.

CowToilet+verlaagt+emissie+van+alle+stikstofgassen+uit+de+stal
© Jorien Slager

De effectiviteit van het CowToilet werd onderzocht in een stal met een roostervloer waar zestien melkgevende koeien jaarrond waren opgestald. De resultaten van de stal met het CowToilet werden vergeleken met een vrijwel identieke stal zonder CowToilet, de referentiestal.

Het totale stikstofverlies uit beide stallen werd gemeten door het wekelijks opstellen van cumulatieve mineralenbalansen voor stikstof, fosfor en kalium over een periode van 52 weken. Daarbij was het cumulatieve stikstofverlies het verschil tussen de totale aanvoer en de totale vastlegging van stikstof. Uit een gedetailleerde stikstofbalans, opgesteld over een jaar, bleek dat 9,2 procent van de stikstofuitscheiding door de koeien uit de stal verloren ging.

Bij vergelijking van de stal met het CowToilet met een referentiestal zonder CowToilet was de emissie van totaal-stikstof 41 procent lager. De emissie van ammoniak (NH3) daalde met 39 procent, van lachgas (N2O) met 18 procent en van zuiver stikstofgas (N2), ook wel genoemd niet-reactief stikstof, met 43 procent. Deze resultaten geven een wat vertekend beeld, omdat de opgevangen urine meteen uit de stal werd afgevoerd en daardoor niet bijdroeg aan de emissie uit de stal, terwijl dit bij de referentie wel het geval was. Inclusief een schatting voor deze emissie bij emissiearme opslag buiten de stal waren de stikstofemissies respectievelijk voor totaal-stikstof 38 procent en voor ammoniak 33 procent lager. Voor lachgas en zuiver stikstof werd geen verandering ingeschat.


Aanzienlijke reducties

De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat er met emissiereducerende systemen over lange perioden aanzienlijke reducties in stikstofemissie uit de melkveestal gerealiseerd kunnen worden gerealiseerd.

'Het is vooral de ureum in de urine die verantwoordelijk is voor stikstofemissie uit de melkveestal en vanaf het land', zegt onderzoeker Herman de Boer van Wageningen Livestock Research. 'Opvang van een deel van de urine, zoals met het CowToilet, kan daardoor een aanzienlijke verlaging van stikstofemissie geven. We hebben zowel het totale stikstofverlies gemeten als de samenstelling van dit verlies, over een periode van een jaar, gekoppeld aan de hoeveelheid opgevangen urine, en vergeleken met een referentiestal. Dat maakt het CowToilet het meest uitgebreid gevalideerde emissiereducerende systeem van dit moment.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer