Verkiezingspeiling Nieuwe Oogst: Steun voor BBB brokkelt af

Het aantal stemmers voor BBB in de agrarische sector neemt af. In de Nieuwe Oogst-peiling van september gaf 69 procent nog aan op die partij te stemmen. Nu, twee maanden later, blijkt dat 53 procent voor de partij van Caroline van der Plas kiest als er nu verkiezingen zouden zijn. VVD, CDA en NSC weten meer agrarische stemmen te trekken, ten koste van BBB.

Verkiezingspeiling+Nieuwe+Oogst%3A+Steun+voor+BBB+brokkelt+af
© Burt Sytsma

Een opvallende stijging in de peiling van november, ten opzichte van die van twee maanden terug, wordt geboekt door de VVD. Die gaat van 5 naar 10 procent. Winst boekt ook het CDA. Die partij klimt van 8 naar 11 procent en Nieuw Sociaal Contract (NSC) gaat van 5 naar 8 procent.

Van een nieuw kabinet verwacht de agrarische kiezer duidelijke keuzes, dat perspectief wordt geboden en het vertrouwen wordt hersteld. De kiezers zien een kabinet met VVD, NSC en BBB als meest wenselijk.



BVNL, die ook een stevige landbouwgerichte campagne voert, blijft met 2 procent een kleine partij in de agrarische sector. In september, toen net de benoeming van Sieta van Keimpema bekend was gemaakt, koos 1 procent van de agrarische kiezers voor die partij.

Dit geldt ook voor partijen als JA21, die van 0,2 naar 0,5 procent gaat, en Forum voor Democratie, die stijgt van 0,6 naar 1,2 procent. GroenLinks-PvdA trekt nu 2 procent van de agrarische stemmen tegen 1 procent in september. Ook ChristenUnie blijft stabiel rond 1 procent. SGP blijft nagenoeg gelijk op afgerond 6 procent.

Aan de peiling van Nieuwe Oogst in september deed een groep van zo'n 3.000 respondenten mee en in november ongeveer 2.500. Dit zijn agrarisch ondernemers, toekomstige boeren, mensen werkzaam in de agrarische sector en boeren die aangaven met pensioen te zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer