Omzet Rijk Zwaan stijgt met 11 procent, winst wel lager

Zaadfirma Rijk Zwaan heeft in het boekjaar 2022-2023 een netto-omzet van 593 miljoen euro behaald. Naast de jaarcijfers meldt het veredelingsbedrijf een uitbreiding van het assortiment met aardbeien, bramen en frambozen.

Omzet+Rijk+Zwaan+stijgt+met+11+procent%2C+winst+wel+lager
© Rijk Zwaan

De netto-omzet van Rijk Zwaan stijgt ten opzichte van het vorige boekjaar met 11 procent. Deze stijging vond plaats in vrijwel alle gewassen en regio's waar de veredelaar actief is. Rijk Zwaan meldt dat het wereldwijde marktaandeel van het bedrijf, met de hoofdvestiging in het Zuid-Hollandse De Lier, nu ongeveer 10 procent bedraagt.

Het bedrijfsresultaat van Rijk Zwaan is door de omzetstijging, ondanks de sterk gestegen bedrijfskosten en kosten voor het personeel, net iets hoger dan vorig jaar. De netto-winst is wel lager. Dat wijt de veredelaar aan de hoge koersverliezen. Op jaarbasis investeert Rijk Zwaan nu zo'n 180 miljoen euro aan onderzoek en productontwikkeling in binnen- en buitenland. Het productaanbod omvat 29 gewassen.

Afgelopen jaar heeft Rijk Zwaan nieuwe tomatenrassen met een hoge resistentie tegen het Tomato brown rugose fruit virus geïntroduceerd. Verder zijn de eerste spinazierassen voor de teelt op water op de markt gebracht en zijn de veredelaars sinds enkele jaren weer actief bezig met de ontwikkeling van nieuwe rassen voor de teelt van witlof en prei.


Veredeling van zachtfruit

Vanaf nu gaat Rijk Zwaan zich behalve met de vele groentegewassen ook bezighouden met de veredeling van zachtfruit. 'We zijn gestart met nieuwe veredelingsprogramma's voor aardbei, braam en framboos', meldt directielid Ben Tax.

'Het uitbreiden van ons productaanbod past bij onze strategie voor autonome groei', verklaart Tax. 'Hierdoor blijven we ook in de toekomst een solide familiebedrijf en een aantrekkelijke werkgever voor bijna vierduizend medewerkers.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer