57 procent van boeren overweegt investering in duurzame energie

Meer dan de helft van de agrarisch ondernemers wil investeren in duurzame energie. Ruim 70 procent overweegt de komende vijf jaar te investeren in energiebesparing. Ze zien onbetrouwbaar overheidsbeleid als grootste belemmering op dit gebied. Dit blijkt uit een enquête van Nieuwe Oogst in samenwerking met de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) onder meer dan duizend boeren en andere betrokkenen bij de sector.

57+procent+van+boeren+overweegt+investering+in+duurzame+energie
© Tony Tati

Als belangrijkste motivatie om te investeren in duurzame energie of energiebesparing noemden de respondenten kostenbesparing (68 procent). Het verminderen van de afhankelijkheid van fluctuerende energieprijzen is voor meer dan 40 procent ook een belangrijke reden, net als het creëren van een aanvullend verdienmodel. Bijdragen aan het verminderen van klimaatverandering is voor 31 procent van de deelnemers een motivatie.

Het opwekken van duurzame energie is overigens al gemeengoed op boerenbedrijven. Driekwart van de boeren geeft aan dat zij werken op een bedrijf waar zonne-energie op het dak wordt opgewekt. Op 14 procent van de bedrijven wordt met een warmtepomp gewerkt en bijna 6 procent beschikt over een biomassaketel of pelletkachel. 18 procent past geen vormen van duurzame energie-opwekking toe.

Een meerderheid van de respondenten staat positief tot zeer positief tegenover duurzame energie. Iets meer dan de helft van de boeren denkt dat duurzame energie een bijdrage kan leveren aan meer natuurinclusief boeren en het verbeteren van het verdienmodel.

Boeren hebben behoefte aan langdurig stabiel overheidsbeleid

Nieuwe Oogst Opiniepanel

Ze achten de kans het grootst dat in de toekomst op het bedrijf zonne-energie (op het dak) wordt opgewekt. De geënquêteerden zien ook opslag van duurzame energie zoals batterijen en warmteopslag (38 procent), een warmtepomp (28 procent) en windenergie op land (25 procent) wel zitten. Als het gaat om energie-opslag geeft een deel aan met waterstof aan de slag te willen. Het minst positief staan ze tegenover zonne-energie op grond en biomassaketels.


Energiebesparing

Naast het opwekken van duurzame energie, is ook energiebesparing in trek bij boeren. Driekwart van de agrarisch ondernemers geeft aan de komende vijf jaar te willen investeren in zuinigere apparaten, verlichting en installaties. Ook investeringen in brandstofbesparing door zuinigere voertuigen en isolatie of warmtebesparing bij gebouwen of kassen worden veel genoemd.

Het merendeel van de boeren ervaart belemmeringen voor het toepassen van duurzame energie en energiebesparing binnen hun bedrijf. Het vaakst worden daarbij onbetrouwbaar overheidsbeleid enzorgen over de netcapaciteit genoemd.

Als voorbeeld van onbetrouwbaar overheidsbeleid wijzen verschillende agrarisch ondernemers op aanpassingen in de subsidieverstrekking waardoor hun vergister financieel minder aantrekkelijk is. Ook de dalende vergoeding voor het leveren van stroom aan het net baart boeren zorgen.



De ondernemers hebben behoefte aan overheidsbeleid dat voor langere tijd stabiel is: meer dan 70 procent vindt het beleid te onvoorspelbaar. Verder pleiten ze voor een gerichte en snellere uitbreiding van het elektriciteitsnet om netcongestie te voorkomen. Ruim 37 procent vindt dat vergunningverlening te traag gaat. Bijna net zo vaak worden de onzekerheden over de opbrengst van duurzame energie als belemmering genoemd.

De meerderheid van de Nederlandse boeren en tuinders merkt de effecten van klimaatverandering op in het bedrijf. In dit verband noemen ze voornamelijk lange periodes van droogte of juist extreem natte periodes. Ook hitteschade speelt hen parten. Voor 40 procent van de respondenten vormt dit een extra aanleiding om na te denken over aanvullende verdienmodellen, zoals het opwekken van duurzame energie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer