Glastuinders richten energiecoöperatie op

Ondernemers in glastuinbouwgebied PrimA4a hebben gezamenlijk een energiecoöperatie opgericht. De coöperatie heeft tot doel de glastuinders in het Noord-Hollandse Haarlemmermeer te voorzien in duurzame energie tegen concurrerende prijzen en met hoge leveringszekerheid.

Glastuinders+richten+energieco%C3%B6peratie+op
© VidiPhoto

In totaal zijn tien bedrijven lid geworden van Energiecoöperatie PrimA4a. Zij hebben gezamenlijk een teeltareaal van ongeveer 100 hectare. 'Met de oprichting slaan we als glastuinders de handen ineen om samen werk te maken van de energietransitie', aldus kersverse voorzitter Jacco Besuijen tijdens de openingsvergadering op vrijdag 27 oktober bij Schenkeveld Schiphol.

De oprichting van de coöperatie is gerealiseerd met hulp van Greenport Aalsmeer en Glastuinbouw Nederland. 'Twee jaar terug hebben we de energieprofielen van de bedrijven in het gebied in kaart gebracht', zegt coördinator energietransitie Jeroen Larrivee van Greenport Aalsmeer. 'Op basis van de verkregen informatie zijn verkenningen uitgevoerd naar de inpassing van zowel datacenterwarmte als aardwarmte uit Rijnland.'


De komende periode gaan de glastuinbouwbedrijven de casus, in samenwerking met een warmtenetexploitant en datacenter, nader onderzoeken en uitwerken. Als alles volgens planning verloopt, zou in 2026 duurzame warmte beschikbaar moeten zijn voor de leden van Energiecoöperatie PrimA4a.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer