Familie Goudbeek in Epe heeft de Blaarkop van het jaar

Blaarkop van het jaar 2023 is Jacobien 3 van de familie Goudbeek in het Gelderse Epe. Dat heeft de Blaarkopstichting besloten. De stichting spreekt van een 'heel mooie, evenredig gebouwde koe van mooi dubbeldoeltype met een sterke lange uier'. 'Een goed voorbeeld van hoe wij de blaarkoppen graag zien.'

Familie+Goudbeek+in+Epe+heeft+de+Blaarkop+van+het+jaar
© Blaarkopstichting

Daarbij is ze volgens de stichting 'beslist een goede melkkoe met veel kracht in de afstamming'. Jacobien 3 is sinds juli 2015 op het bedrijf van de familie Goudbeek. Ze werd geboren op 31 mei 2012 bij Jo Wichers in Heerde. Ze is van een vrouwelijke tweeling. Jacobien 3 is een dochter van ki-stier Sjoerd, een zeer hoog eiwitverervende zoon van Appie van Luxemburg. Jacobien 3 heeft met Sjoerd dezelfde vader als Gerdina 35, de Blaarkop van het jaar in 2021.

De moeders vader van Jacobien 3 is Gijs, een natuurlijk dekkende zoon van Willem 5 uit een dochter van Rik van Luxemburg. Haar moeders moeder werd geboren bij Theo Warmerdam en verhuisde als kalf naar Wichers. Ze stamt uit de Tetske-koefamilie en is verre familie van Tetske 153, de Blaarkop van het jaar 2022.


Complete melklijst

Door de verhuizing van Jacobien 3 kent de melkproductieregistratie een onderbreking. Op 5-jarige leeftijd heeft ze haar eerste complete melklijst. 'Ze toont zich een zeer persistente en probleemloze koe', meldt de Blaarkopstichting in een persverklaring. Op 9-jarige leeftijd bereikte Jacobien de hoogste productie met 9.899 kilo melk, 4,39 procent vet, 3,74 procent eiwit en een lactatiewaarde van 104. In de meeste jaren was de productie tussen de 7.000 en 8.000 kilo. Toen ze 10 was, zat ze daar met 8.010 kilo nog boven.

Jacobien 3 is nu elf jaar oud en heeft negen keer gekalfd. Er zijn twee jonge dochters op het bedrijf. Het bedrijf van de familie Goudbeek is een kleinschalige melkveehouderij met ongeveer tien melkkoeien op een grupstal. Daarnaast is er sinds dit jaar een eigen zuivelverwerking; Goudsbeekse zuivel. Ook is er een kleine winkel en een timmerbedrijf.

De Blaarkopstichting bestaat sinds 2002. Voor het vierde jaar op rij is nu een Blaarkop van het jaar benoemd. De stichting heeft naar eigen zeggen als hoofddoel het behoud en de ontwikkeling van het Groninger Blaarkop-runderras voor een ecologische, landschapsbeherende melkveehouderij met weidend melkvee in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer