Familiebedrijven domineren Europese landbouw

Veruit de meeste Europese boerenbedrijven zijn familiebezit. Deze bedrijven domineren de structuur van de EU-landbouw in termen van het aantal bedrijven, hun bijdrage aan de werkgelegenheid in de sector en, in mindere mate, de oppervlakte land die ze bewerken en de waarde van de output die ze genereren.

Familiebedrijven+domineren+Europese+landbouw
© Europese Unie

Het Europese statistiekbureau Eurostat meldt dat van de 9,1 miljoen boerderijen die de EU in 2020 telde, circa 93 procent kan worden geclassificeerd als familieboerderijen. Op deze bedrijven wordt 50 procent of meer van de agrarische werkzaamheden door de boer of tuinder en zijn familieleden verricht.


Op bijna zes op de tien boerderijen (57 procent) worden de werkzaamheden uitsluitend door de eigenaar en zijn familieleden geëxploiteerd. Op nog eens 36 procent van de boerderijen was gezinsarbeid goed voor minstens 50 procent van de totale arbeid.



Familiebedrijven waren in 2020 goed voor het grootste deel van het cultuuroppervlak (ongeveer 61 procent van de 157,4 miljoen hectare), het grootste deel van de totale agrarische beroepsbevolking (bijna 78 procent), een meerderheid van de grootvee-eenheden (bijna 55 procent) en de agrarische productie (ongeveer 56 procent).


Groter areaal en productie

Hoewel niet-familiebedrijven in 2020 slechts 7 procent van het aantal EU-boerderijen vertegenwoordigen, waren ze verantwoordelijk voor een relatief veel groter aandeel (39 procent) in het voor voedselproductie gebruikte landbouwareaal. Ook in de totale beroepsbevolking (22 procent), de grootvee-eenheden (45 procent) en in de agrarische productie hebben niet-familiebedrijven een hoger aandeel.

Reden voor deze op het eerste gezicht scheve verhouding is gelegen in het feit dat Europese familieboerderijen met gemiddeld 11,3 hectare over het algemeen veel kleiner zijn dan niet-familiebedrijven die gemiddeld 102,2 hectare groot zijn.



In vrijwel alle EU-lidstaten is minimaal 80 procent van alle boerderijen in handen van families. Er zijn uitzonderingen: in Estland (65 procent) en Frankrijk (58 procent) ligt dit percentage duidelijk lager. De EU-landen met het hoogste aandeel (99 procent) familiebedrijven zijn Griekenland, Roemenië en Polen. In Nederland is bij 89 procent van alle land- en tuinbouwbedrijven sprake van een familiebedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer