Frankrijk vernietigt voor 200 miljoen euro overtollige wijnvoorraden

Frankrijk heeft besloten om met behulp van Europese subsidies voor maar liefst 200 miljoen euro aan overtollige wijnvoorraden te vernietigen.

Frankrijk+vernietigt+voor+200+miljoen+euro+overtollige+wijnvoorraden
© Vidiphoto

Het besluit komt voort uit een groeiende onbalans tussen de productie van wijn en de wereldwijde consumptie, ook doordat in Frankrijk zelf minder wijn wordt gedronken. De overproductie heeft geleid tot een overschot dat de prijzen onder druk zet en de wijnindustrie bedreigt. Door deze stap hoopt Frankrijk de prijzen te stabiliseren en de wijnbouwers te ondersteunen.

Wijnbouwers in Frankrijk hebben gemengde gevoelens over dit besluit. Terwijl sommigen begrip tonen voor de economische uitdagingen waarmee de industrie wordt geconfronteerd, zijn anderen bezorgd over de vernietiging van hoogwaardige producten. Zo wordt ook gepleit voor alternatieve benaderingen, zoals het stimuleren van export of het vergroten van binnenlandse consumptie door promotiecampagnes.


Internationale gevolgen

De gevolgen van deze beslissing reiken verder dan de Franse grenzen. Frankrijk is een van 's werelds grootste wijnproducenten en -exporteurs. Het vernietigen van een aanzienlijke hoeveelheid wijnvoorraden kan invloed hebben op de internationale markt en de export. Bovendien kan het imago van Franse wijn als hoogwaardig product schade oplopen, als er massale vernietiging plaatsvindt.

Europese wijndeskundigen wijzen erop dat deze stap herinnert aan vergelijkbare situaties uit het verleden, waarbij overproductie de wijnsector in een crisis stortte. Het is een complexe uitdaging die nauwlettend in de gaten wordt gehouden, niet alleen in de Franse wijnindustrie, maar ook door beleidsmakers en economische analisten in andere wijnexporterende EU-landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer