Nederlandse wijnproducenten geven kijkje achter de schermen

Het aantal professionele wijngaardeniers in Nederland neemt toe. Dat blijkt onder meer uit het aantal deelnemers aan de Wijngaarden Open Dagen, die plaatsvinden van zondag 27 augustus tot en met zondag 24 september. Dit jaar zijn dat er ruim veertig. 'Elk jaar komen er wel één of twee bij die met de open dagen meedoen', zegt Manon de Boer van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten.

Nederlandse+wijnproducenten+geven+kijkje+achter+de+schermen
© Vidiphoto

Nederlandse wijnproducenten produceren elk jaar ruim 1 miljoen flessen wijn. Die worden vrijwel allemaal lokaal afgezet. Om wijnliefhebbers meer te laten zien en leren over de wijnen uit Nederland, organiseert stichting Wijninstituut Nederland elk jaar in september de Wijngaarden Open Dagen. 'Voor mooie wijngaarden hoef je niet per se naar Frankrijk. Ze zitten door heel ons land, vaak al binnen dertig minuten rijden', stelt De Boer.

Wijngaardeniers gebruiken de open dagen onder meer om nieuwe technieken te demonstreren. 'Denk aan het gebruik van robots in de wijngaard', licht De Boer toe. 'Het moet echt een kijkje achter de schermen zijn: hoe gaat het er nou precies aan toe op zo'n wijnbedrijf. Het leukste is dat bedrijven die meedoen ook echt uitpakken. Ze maken er een feest van, soms zelfs met livemuziek, proeverijen en markten.'


De Boer ziet dat Nederlandse consumenten sinds de coronapandemie meer bewust zijn geworden van de wijngaarden in Nederland. 'Dat zien we ook terug in de opkomst van de eerste twee weekenden. Ik heb verhalen gehoord van bedrijven die ruim vijfhonderd bezoekers hebben ontvangen. Het mooie weer speelt daar natuurlijk ook een rol in', zegt ze. Dat belooft volgens haar wat voor het komende weekend. 'Het derde weekend is meestal het drukste weekend. Dan zetten nog ruim dertig bedrijven hun deuren open.'


Kwaliteitsslag gemaakt

De groeiende naamsbekendheid gaat volgens De Boer hand in hand met een positievere blik op de kwaliteit. 'Nederlandse wijnen hadden een slecht imago. Ze werden in het verleden vaak als zuur ervaren en daarmee van slechte kwaliteit', zegt ze. 'Het is een lastig imago om vanaf te komen. Maar het lukt steeds beter. Consumenten zijn verrast als ze Nederlandse wijn proeven. De wijn is frisser en spannender dan ze hadden verwacht.'

Dat de kwaliteit van de Nederlandse wijn toeneemt, blijkt ook uit de resultaten van de Wijnkeuring van de Lage Landen die op zondag 10 september bekend zijn gemaakt. Maar liefst 35 van de 271 ingezonden wijnen zijn door het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse bekroond met een gouden medaille. Dat is een record. 'Nederlandse en Belgische wijngaardeniers bewijzen daarmee op internationaal niveau mee te doen', concludeert De Boer.


Een van de redenen voor de medailleregen zijn de goede weersomstandigheden van het afgelopen groeiseizoen. 'Maar nog belangrijker is misschien wel de groei in kennis en kunde', stelt De Boer. 'Wijngaardeniers weten steeds beter waar ze mee bezig zijn. Ze hebben ieder jaar maar één kans om iets uit te proberen, dus dat moet de goede keuze zijn. Ze werken ook steeds meer samen om de algehele kwaliteit van Nederlandse wijn te verbeteren.'

Die focus op samenwerking is volgens De Boer een van de redenen waarom de Nederlandse wijnsector een bloeiende toekomst tegemoet gaat. 'Er is steeds meer interesse om een wijngaard te beginnen. Als we dan ook nog onderling in regio's blijven samenwerken, dan kunnen we Nederlandse wijnen steeds verder op de kaart zetten. Daar ben ik van overtuigd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer